FNV en Kamp in spoed bijeen om pensioen

Voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV gaat op korte termijn met minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) overleg voeren over de gevolgen van het eerder deze maand getekende pensioenakkoord voor de koopkracht. Dinsdag verraste FNV Bondgenoten de onderhandelaars met een berekening dat dit akkoord grote negatieve gevolgen kan hebben voor mensen die op hun 65ste in 2020 AOW krijgen. Die zouden er tot 25 procent op achteruit gaan.

FNV Bondgenoten, de grootste bond binnen de FNV, is een verklaard tegenstander van het pensioenakkoord dat sociale partners en overheid op 10 juni sloten. Als gevolg van de AOW-berekeningen toonde ambtenarenvakbond Abvakabo zich gisteren ook kritisch over het akkoord. Volgens die bond, die met Bondgenoten de meerderheid van de FNV vertegenwoordigt, moet Jongerius terug naar de onderhandelingstafel.

Het nieuwe pensioenakkoord, waarover de FNV-leden zich vermoedelijk na deze zomer uitspreken, voorziet erin dat mensen in principe langer doorwerken. Vanaf 2020 tot hun 66ste, vanaf 2025 waarschijnlijk tot hun 67ste. De bonden hebben er in de besprekingen met Kamp altijd naar gestreefd dat mensen ook met 65 jaar met pensioen kunnen gaan, zonder verlies van koopkracht. Wie langer doorwerkt, krijgt een hogere AOW. Morgen besluit Bondgenoten of zij zullen deelnemen aan het referendum.

De cijfers die Bondgenoten deze week presenteerde gaan er onder meer van uit dat mensen die stoppen met werken in het jaar dat zij 65 worden AOW-premie moeten betalen. Tegelijk gaat een ouderenkorting pas bij 66 jaar in, waardoor koopkrachtdaling ontstaat. Volgens minister Kamp is drie maanden langer doorwerken voldoende om koopkrachtverlies op te heffen. Jongerius daarentegen wil de verplichting van tafel dat 65-jarigen, die al van de AOW gebruikmaken, in 2020 AOW-premie moeten betalen. „Het is onprettig dat wij nu geen cijfers hebben”, zegt Jongerius in een reactie. „Maar die achterstand lopen we nog wel in.”

Pensioenakkoord historische stap: pagina 18