Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Espresso met Ali Abdullah Saleh

President Ali Abdullah Saleh keert morgen terug naar Jemen, althans zo meldt CNN. Maar leiders van de oppositie hebben het bericht als een ‘vals gerucht’ bestempeld.

Jemen

President Ali Abdullah Saleh keert morgen terug naar Jemen, althans zo meldt CNN. Maar leiders van de oppositie hebben het bericht als een ‘vals gerucht’ bestempeld. Niemand weet het beter dan de president van Jemen, dus vraag ik hem bij een espresso hoe de vork in de steel zit. ‘Natuurlijk ga ik terug naar Jemen,’ zegt Saleh. ‘Waarom zou ik niet terugkeren?’ Hij neemt een slokje espresso. ‘De doktoren hebben gezegd dat ik naar huis mag.’ Maar waarom gaat hij niet naar een rustige plek, bijvoorbeeld Zuid-Tirool? ‘Wat moet ik in Zuid-Tirool?’ zegt de president van Jemen. Ik doe hem een aantal suggesties: wandelen, alpenbloemen plukken, jodelen. Ali Abdullah Saleh is zichtbaar geïrriteerd. ‘Er gaat niets boven Jemen,’ zegt hij. ‘Orde op zaken stellen, demonstraties neerslaan, overeenkomsten weigeren te tekenen.’

De regeringspartij GPC zal de president feestelijk ontvangen. Weet Saleh al wat hem te wachten staat? ‘Waarom zou ik dat niet weten?’ zegt hij. ‘Ik heb vuvuzela’s en vuurwerk besteld.’ Hij neemt nog een slokje espresso. ‘En een staande ovatie van anderhalf uur.’ Vreest hij niet dat zijn feest wordt verstoord? ‘Nee,’ zegt de president van Jemen. ‘Het is een feest voor jong en oud, groot en klein, dik en dun.’ Maar de opstandelingen dan? ‘Die zijn niet welkom,’ antwoordt Saleh. Hij drinkt zijn kopje leeg. ‘Ik ben ook weer geen allemansvriend.’