Ernstig misbruik bij uit huis geplaatste kinderen

In ruim 40 procent van de misbruikgevallen ging het om ‘het penetreren met penis’ en 36 procent had betrekking op ‘ander genitaal contact’.

De aard, duur en frequentie van de gevallen van seksueel misbruik bij kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid uit huis zijn geplaatst is „schokkend”. Dat heeft de commissie-Samson geconcludeerd, die onderzoek doet naar seksueel misbruik in de jeugdzorg vanaf 1945 tot nu en gisteren haar voorlopige resultaten presenteerde.

De commissie heeft tot nu toe vijfhonderd meldingen geanalyseerd. De voorzitter van de commissie, voormalig procureur-generaal Rieke Samson, spreekt van „zeer ernstige gevallen van seksueel misbruik die vaak jarenlang aanhielden”. De commissie wil laten zien hoe misbruik kon plaatsvinden en waarom het niet eerder naar buiten kwam. (NRC)