'Elke noot van Miles is jazzgeschiedenis'

Yuri Honing (1965) is saxofonist. Dit jaar staat hij met zijn Yuri Honing Acoustic Quartet op het festival.

Welk concert vergeet je nooit meer?

„In 1986 heb ik twee weken lang geen noot meer gespeeld omdat ik het concert dat ik op North Sea Jazz had gehoord niet wilde vergeten. Miles Davis speelde met onder anderen John Scofield op gitaar, Daryll Jones op bas en Al Foster op drums. Het was de eerste keer dat ik Miles live blues hoorde spelen. Ik wist nog niet wat ik van die band kon verwachten, het was vlak na zijn comeback. Het overdonderde me. Het concert was een ongekend hoogtepunt in zijn carrière en volgens mij had hij dat zelf ook door. Ik weet nog dat Scofield tijdens een geweldige solo een snaar brak en doorspeelde. Hij was toen relatief nieuw in de scene. En de ritmesectie… als Foster en Jones een langzame blues inzetten, is daar weinig tegenin te brengen.

„Miles is het beste voorbeeld van jazztraditie. Elke noot die hij speelde is jazzgeschiedenis. Hij deed rare dingen, zocht nieuwe vormen, maar je hoorde altijd Louis Armstrong. Bovendien was hij bereid diep te graven tijdens het spelen. Ik heb hem begin jaren tachtig op de radio horen spelen en hij had nauwelijks adem, het klonk als ‘prut, prut, prut’, maar opeens speelde hij een noot waardoor alle deuren opengingen. Dat kenmerkt hem als kunstenaar. Hij durfde dat voor volle zalen. Als hij speelde, gebeurde er altijd iets. Hij was een kleine man, maar met een enorm charisma. Zoveel magie is zeldzaam.

„Zelf heb ik van Misha Mengelberg geleerd om slecht te durven spelen, om te graven en dan iets moois te vinden. Ik was altijd een pleaser, ik hou van liedjes spelen. Maar als ik mijn publiek eenmaal voor me gewonnen heb, durf ik nu ook te gaan zoeken.

„Na het concert van Miles Davis heb ik letterlijk twee weken lang niet meer gespeeld en ook geen andere muziek geluisterd. Ik wilde het niet kwijtraken. En het heeft gewerkt. Nu we het erover hebben, kan ik het hele concert weer horen. Dingen die zo’n indruk maken, kun je eeuwig onthouden, terwijl je op iets anders hard moet studeren en het dan toch weer vergeet. Dat mechanisme werkt uitstekend.”