'Eerste keer met eigen band op North Sea'

Ruben Hein (1982) is pianist en zanger. Vorig jaar kwam zijn plaat Loose Fit uit op Blue Note Records.

Welk concert vergeet je nooit meer?

„Poeh, dat zijn er veel. Mijn eerste concert dat ik als bezoeker meemaakte is belangrijk voor me, dat was Dave Brubeck in Arnhem. Ik was tien jaar, mijn ouders hadden me meegenomen. Ik kende de muziek en was al met jazz bezig, maar om er zo direct mee in aanraking te komen, was nieuw voor me. Maar gek genoeg kan ik me van het concert zelf niet veel herinneren. Ik weet wel dat ik zeer onder de indruk was en het er dagen erna nog over had. Verder staan me alleen een paar losse beelden bij: hij zat helemaal rechts op het podium achter de piano.

„Ik heb Brubeck toen ook kort ontmoet. Hij stond te praten met een paar mannen, ik stond achter hem en op een bepaald moment durfde ik te vragen of ik zijn handtekening mocht. Ik kon een beetje Engels. Hij vroeg hoe hij mijn naam moest spellen. Ik weet nog dat ik haperde bij de letter u, omdat ik niet goed wist hoe ik dat in het Engels moest zeggen. Hij heeft het goed geschreven, het moet nog ergens in een plakboek zitten.

„Ik speelde toen al piano en ik denk dat ik ook met die oren heb zitten luisteren, om te begrijpen wat hij deed. Niet lang daarna nam ik het besluit om zelf serieus piano te gaan spelen.

„Van mijn eigen concerten zal ik nooit het weekend van North Sea in 2008 vergeten. Op de vrijdag speelde ik met Hans Teeuwen en op de zondag met Pete Philly & Perquisite. De zaterdag ertussen speelde ik ook met Pete en Perq in Novi Sad, Servië. Ik heb toen nauwelijks geslapen, maar beide concerten op North Sea voelden als een start van mijn carrière, ik kwam toen net van het conservatorium. Ik weet nog dat we opkwamen met Hans Teeuwen en dat de zaal stampvol zat. Ik was daar echt van onder de indruk. Iedereen in de band had een grote grijns op zijn gezicht.

„Dit jaar sta ik voor het eerst met mijn eigen band op het festival. Heel erg spannend. In het programmaboekje dat ik al vanaf mijn veertiende elk jaar zat uit te pluizen, staat nu mijn eigen naam.”

    • Leendert van der Valk