Eerlijk zullen we ons wifinetwerk delen

Wie zijn internetverbinding wil delen, kan met ‘Fon’ overal ter wereld gratis inloggen.

Op dit moment zijn er al ongeveer 4 miljoen ‘Fon-vrienden’.

Wie zijn internetverbinding wil delen, kan met ‘Fon’ overal ter wereld gratis inloggen. Op dit moment zijn er al ongeveer 4 miljoen ‘Fon-vrienden’. Foto Pepe Smit Een WIFI-dag: draadloos internetten bij strandtent De Republiek in Bloemendaal FOTO: Pepe Smit
Wie zijn internetverbinding wil delen, kan met ‘Fon’ overal ter wereld gratis inloggen. Op dit moment zijn er al ongeveer 4 miljoen ‘Fon-vrienden’. Foto Pepe Smit Een WIFI-dag: draadloos internetten bij strandtent De Republiek in Bloemendaal FOTO: Pepe Smit Pepe Smit

Moderne reizigers hebben één probleem gemeen. Hoe kom je in het buitenland aan een betaalbare internetverbinding?

Mobiel internet via 3G is geen aantrekkelijke optie wegens de hoge zogenoemde roamingkosten. Dat dwingt de consument zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi. Dat is ook niet echt goedkoop. Hotels vragen bijvoorbeeld vaak een of twee tientjes per dag en alleen in de VS zijn volop gratis inlogpunten.

Het wifinetwerk Fon (fon.com) bouwt een interessant alternatief. Internetters die hun breedbandverbinding delen, kunnen gratis inloggen bij Fon-gebruikers overal ter wereld. Dat zijn er nu 4 miljoen, vooral in Groot-Brittannië, maar Fon hoopt door nieuwe afspraken met internetproviders uit te groeien tot een wereldwijd netwerk.

Het werkt simpel: je sluit de Fon-router (de voordeligste heet ‘SIMPL’ en kost 39 euro) aan op het thuisnetwerk – of je provider levert een modem waarin de Fon-techniek al is ingebouwd. Even registeren en klaar.

Om te voorkomen dat je hinder hebt van meeliftende internetters is de hoeveelheid bandbreedte die voor de buitenwereld beschikbaar is, beperkt. „Je eigen internetgebruik krijgt altijd voorrang”, zegt Alexander Puregger, verkoopdirecteur van Fon. Hij sprak vorige week op het congres Mobiel 2011, dat onderzoeksbureau Telecompaper organiseerde in Amsterdam.

In Nederland zijn volgens Puregger nu ongeveer vijfduizend aansluitingen – op de Fon-site zie je dat de dekking in steden als Amsterdam en Utrecht al aardig groeit. Maar Puregger was vooral in Nederland om providers als UPC, Ziggo en KPN te polsen voor samenwerking. Dat levert een veel betere dekking op. Door een deal met de Britse provider BT is Londen een echte Fon-stad geworden. Ook het bereik in steden in Portugal, Spanje en Japan groeit.

Volgens Puregger hebben de providers er zelf ook baat bij: door middel van Fon zouden ze een alternatief netwerk creëren en minder hoeven investeren in een 4G-netwerk.

Draadloos internet delen doet denken aan initiatieven als Wireless Leiden, waarin een hele stad van draadloos internet voorzien wordt door vrijwilligers. Maar Fon, vijf jaar geleden opgericht, weet zich gesteund door investeerders als Google en de oprichters van Skype.

Binnen Europa zijn de roamingprijzen al behoorlijk afgenomen en daarmee het risico op de spreekwoordelijke ‘bill shock’ (een onverwacht hoge rekening voor dataverbruik in het buitenland).

Toch kan het nog flink in de papieren lopen als je wat langer wilt werken, zegt Puregger: „Zelfs al is mobiel internet binnen de landsgrenzen goedkoop, voor veel smartphone-applicaties heb je toch nog een wifiverbinding nodig. Bijvoorbeeld als je podcasts en films probeert te downloaden.”

Het Fon-systeem is volgens de oprichters zo goed beveiligd dat je niet kunt meeloeren met mensen die van je breedbandverbinding gebruikmaken. „We maken gebruik van beveiligde VPN-verbindingen, dus sniffen of deep packet inspection is niet mogelijk.” Daardoor ben je niet aansprakelijk als vreemde Fon-vrienden je netwerk gebruiken voor minder frisse praktijken.

Het systeem is intelligent: wie besluit zijn breedbandverbinding niet langer te delen, mag na dertig dagen geen gratis gebruik meer maken van het netwerk.

Je kunt er ook geld mee verdienen, zegt Alexander Puregger: „Als je je PayPal-account opgeeft, krijg je een gedeelte van de opbrengsten van betalende klanten.”

Rijk word je er niet van, maar het dekt wellicht de energiekosten voor nog een draadloos apparaat in huis dat de hele dag aanstaat.