Een zeeduik als protest

WFA22T:ACTIE TEGEN BEZUINIGINGEN CULTUUR:ROTTERDAM;20NOV2010-Protestacties bezuinigingen kunst en cultuur. Honderden culturele instellingen protesteren zaterdag tegen de aangekondigde bezuinigingen, tijdens de actie 'Nederland schreeuwt om Cultuur'. Ook op het Schouwburgplein in Rotterdam wordt actie gevoerd. Op de Westersingel zijn de beelden van de beeldenroute uit protest ingepakt in zwart plastic. Het kabinet kort de cultuursector met 200 miljoen euro. Bovendien gaat de btw op theaterkaartjes omhoog. Dat moet nog eens 90 miljoen opleveren. Op de foto; de Rotterdamse Beeldenroute is ingepakt.WFA/ks/str.Kees Spruijt
WFA22T:ACTIE TEGEN BEZUINIGINGEN CULTUUR:ROTTERDAM;20NOV2010-Protestacties bezuinigingen kunst en cultuur. Honderden culturele instellingen protesteren zaterdag tegen de aangekondigde bezuinigingen, tijdens de actie 'Nederland schreeuwt om Cultuur'. Ook op het Schouwburgplein in Rotterdam wordt actie gevoerd. Op de Westersingel zijn de beelden van de beeldenroute uit protest ingepakt in zwart plastic. Het kabinet kort de cultuursector met 200 miljoen euro. Bovendien gaat de btw op theaterkaartjes omhoog. Dat moet nog eens 90 miljoen opleveren. Op de foto; de Rotterdamse Beeldenroute is ingepakt.WFA/ks/str.Kees Spruijt WFA KEES SPRUIJT

Tien graden en vijftig procent kans op neerslag; de weersomstandigheden liegen er niet om morgenochtend. Toch duiken bezoekers van het Oeral Festival op Terschelling in de zee om hun onvrede te uiten over de kunstbezuinigingen.

De ‘duik richting Den Haag’ luidt de acties in op het vasteland. Daar vindt dit weekeinde een reeks culturele manifestaties plaats, voorafgaand aan het Kamerdebat over de voorgenomen bezuinigingen à 200 miljoen euro dat maandag plaatsvindt.

De actievoerder kan kiezen uit een flashmob of het vormen van een berg van kunstobjecten „die symbool staat voor alles wat verloren gaat”. Geen zin om uit de luie stoel te komen? Geen probleem. Met meer dan 4500 vrienden is ‘Halbe de Sloper’ populair op Facebook. De website cultuurkaartnederland.nl poogt de gaten in het culturele aanbod te tonen, als de plannen van staatssecretaris Zijlstra doorgaan. Hoogtepunten van de acties moeten de bezetting van museum Boijmans Van Beuningen en de ‘Mars der Beschaving’ worden, zondagnacht van Rotterdam naar Den Haag, waarna de deelnemers maandagochtend verder protesteren op het Malieveld en het Binnenhof.

Kris Derks