Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Een graag geziene groene gast

Is de komkommer eigenlijk al weer boven jan? Of kan hij nog steun gebruiken? Laten we dan vooral niet vergeten dat komkommer behalve in de geijkte salades ook een geziene gast is in koude soepen, op sandwiches en zelfs in zoete gerechten als sorbetijs. Op zomerse dagen komt de frisse komkommer echt tot zijn recht.

Is de komkommer eigenlijk al weer boven jan? Of kan hij nog steun gebruiken? Laten we dan vooral niet vergeten dat komkommer behalve in de geijkte salades ook een geziene gast is in koude soepen, op sandwiches en zelfs in zoete gerechten als sorbetijs. Op zomerse dagen komt de frisse komkommer echt tot zijn recht.

Wie wil oplopen met de culinaire voorhoede geeft de voorkeur aan kromme, gebobbelde of andere komkommers die niet voldoen aan het slanke, rechte en strak-in-het-vel schoonheidsideaal dat ons door het agrocommercieel complex zou zijn opgedrongen. Culinaire schrijvers uiten zich zo nu en dan meesmuilend over de in krimpfolie verpakte komkommer die afkomstig is uit de reguliere komkommerkwekerij, maar waar haal je als volkstuinloze stadsmens in hemelsnaam andere komkommers vandaan? We hebben niet allemaal een biologische boerenmarkt om de hoek.

Door de treurige gebeurtenissen rond de bacteriële verontreiniging van groenten heeft het dilemma van het al dan niet schillen van komkommers een nieuwe dimensie gekregen. Er was altijd al enig dispuut over. Je mag, zo betoogt de Engelse groentespecialiste Jane Grigson, niets eetbaars weggooien. Met schil smaken ze ook beter, behalve als die dik en stug is.

Volgens de overlevering veroorzaakt de schil winderigheid, maar er zijn ook aanhangers van de gedachte dat het eten van de schil juist winderigheid voorkomt. Dat moet in de tijd geweest zijn dat de burpless cucumber, de boerloze komkommer, nog niet bestond. In de loop der jaren zijn de al dan niet vermeende tekortkomingen van de komkommer er wel uitgeteeld.

In deze fruitrijke, gematigd zoete groene bowl is het in elk geval visueel het aantrekkelijkst om de komkommer ongeschild te laten, goed wassen dan maar. Snijd de komkommer overlangs middendoor. Verwijder de zaadlijsten en snijd de halve komkommers in plakjes ter dikte van een munt van 2 euro. Snijd eventueel de plakjes nog eens doormidden. Je krijgt dan halve boogjes. Snijd de meloen doormidden en verwijder de pitten. Maak met een bolletjessteker mooie bolletjes. Als je dat te veel werk vindt, of bij gebrek aan een bolletjessteker, snijd het vruchtvlees van de meloen in hapbare blokjes. Snijd de druiven middendoor en verwijder eventueel de pitjes. Meng de komkommer, de druiven en de meloenbolletjes. Besprenkel ze met gembersiroop en het sap van een limoen. Wie een wat hoger alcoholpercentage ambieert kan er nog een glas rum of iets gelijkaardigs overheen gieten. Zet ze afgedekt weg in de ijskast en laat ze door en door koud worden. Doe ze vlak voor het serveren in een grote kom, kan of schaal. Er kunnen nog wat ijsblokjes bij, maar niet te veel anders wordt de smaak te dun. Voeg de belletjeswijn of de gingerale toe, met twee in kwarten gesneden limoenen en takjes munt. En breng een toost uit op de komkommer.

Vruchtenbowl

1 kleine komkommer

1 kleine meloen

250 gr witte druiven

1,5 dl gembersiroop

3 limoenen

1 bosje munt

1 fles belletjeswijn (bijvoorbeeld prosecco)

of voor een alcoholvrije versie: 1 fles gingerale