Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De wereld rond in vijf uurtjes

De SonicStar van Hypermach.

Op de Air Show van Parijs liet vliegtuigbouwer HyperMach de plannen voor een nieuwe supersonisch vliegtuig zien. Vanuit de kist, twee keer zo snel als de Concorde was, zie je de kromming van de aarde.

Met de SonicStar moet je binnen 2 uur en 40 minuten van New York in Dubai kunnen zijn. Tussen Londen en Los Angeles heb je amper tijd om een film te kijken. De hele wereld rond? Vijf uurtjes. En dat allemaal op 60.000 voet hoogte, hoewel het vliegtuig 84.000 voet ook wel haalt.

Toch zullen de meesten van ons voorlopig nog met de benen in de nek opgepropt in prijsvechters blijven vliegen, want de SonicStar is bedoeld als business jet, van alle luxe voorzien. Daarbij komt dat HyperMach z’n nieuwe vliegtuig pas in 2021 de wereld in zal sturen.

Tot die tijd kunnen we het met onderstaand geinig animatiefilmpje doen.