De Jager in gesprek met banken over Grieken

Een vrijwillige financiële bijdrage van de banken aan Griekenland helpt de onderhandelingen.

De Nederlandse regering heeft eerste gesprekken gevoerd met banken over een private bijdrage aan nieuwe financiële steun voor Griekenland, dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager gisteren tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

De bewindsman wil nog geen tijdslijn geven voor vervolggesprekken, maar zegt wel dat de inzet voor Nederland een vrijwillige rol van de banken blijft, zoals al eerder duidelijk werd gemaakt.

Indien een bijdrage van de banken uitblijft, komt de rekening van de Griekse steun bij de belastingbetaler terecht. „En dat is niet de bedoeling”, aldus De Jager. Verder erkende de minister de besmettingsgevaren met betrekking tot Spanje. Het is daarom „aan alle landen om de Griekse problemen op een nette manier op te lossen.”

Het Griekse parlement heeft gisteravond zijn vertrouwen uitgesproken in de regering-Papandreou. Met die steun kan de president door naar de echte test: de stemming volgende week over het bezuinigingsplan.

Een andere opsteker voor Athene is de mededeling van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, dat Brussel een miljard euro „beschikbaar” heeft om projecten in infrastructuur en economische ontwikkeling mede te financieren. Hij wil de lidstaten voorstellen dit geld versneld over te maken.

Het debat afgelopen dinsdagavond in Athene was een voorproefje van de discussie komende dinsdag, over het plan om tot 2015 28 miljard euro te bezuinigen en voor 50 miljard euro te privatiseren. De volgende overboeking van het IMF en de EU is afhankelijk gemaakt van de instemming van het Griekse parlement. Zonder dat geld komt Griekenland in betalingsproblemen.

Met de kabinetswijziging vorige week, met onder anderen een nieuwe minister van Financiën, lijkt de oppositie binnen de regeringspartij Pasok vooralsnog de kop ingedrukt: 155 van de 300 parlementariërs, allen Pasok-leden, stemden voor het kabinet in de nieuwe samenstelling.

De toekomst van de Griekse economie kan grote gevolgen hebben voor Europese banken die Grieks schuldpapier op hun balans hebben staan. Daarom zal een stresstest onder Europese banken een mogelijk Grieks faillissement meewegen, meldt persbureau Reuters op basis van gesprekken met anonieme bronnen. (NRC)