Chinese dissident Ai Weiwei op borgtocht vrij

Waarschijnlijk moet hij zich vanaf nu gedeisd houden.

Met een korte sms-boodschap ,,Ja. Vrij’’ bevestigde de Chinese kunstenaar en politieke internetactivist Ai Weiwei (54) dinsdagavond laat dat hij na drie maanden detentie was vrijgelaten. Ai, een van China’s bekendste beeldende kunstenaars en ontwerpers, wiens werk op het ogenblik ook in Rotterdam te zien is, was begin april op het vliegveld van Peking aangehouden op verdenking van economische delicten.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua is Ai Weiwei voorwaardelijk vrijgelaten wegens goed gedrag (,,Hij heeft zijn misdaden bekend’’) en vanwege zijn ,,slechte gezondheid’’. Xinhua meldde dat Ai was aangehouden omdat hij ,,een groot bedrag’’ aan belastingen heeft ontdoken. Of drie van zijn Chinese medewerkers die gelijktijdig met hem werden aangehouden ook zijn vrijgelaten, is nog niet bekend.

Ai wilde of kon gisteravond niet ingaan op de details van de aanklacht en op zijn verblijf in een residentieel gebouw van de Pekingse politie. Of hij heeft moeten beloven dat hij vanaf nu ook niet meer zeer kritisch blogt en twittert over wat hij de communistische maffia noemt is daarom niet duidelijk, maar wel waarschijnlijk. Aangenomen wordt dat hij heeft afgesproken zich voorlopig gedeisd te houden en zich concentreert op zijn kunstenaarsschap. Ai zei wel dat zijn gezondheid goed is.

De vrijlating van Ai Weiwei komt aan de vooravond van de negentigste verjaardag van de Chinese Communistische Partij op 1 juli en van een Europese rondreis volgende week van de Chinese premier Wen Jiabao . Een proces en een veroordeling van Ai Weiwei zou een golf aan negatieve publiciteit en internationale kritiek op China hebben losgemaakt. Dat de openlijke kritiek, de stille diplomatie en de internationale status van Ai Weiwei een rol hebben gespeeld in de vrijlating van de kunstenaar lijkt waarschijnlijk. (NRC)