Bureau architect Meijs failliet

Architectenbureau AMA Group in Maastricht is failliet. Het bedrijf onder leiding van architect Arno Meijs werd onder meer bekend door de ontwerpen voor het Circus Theater in Scheveningen, het Nieuwe De La Mar in Amsterdam, het Beatrix Theater in Utrecht en een aantal complexen in het buitenland.

Meijs, zelfstandig architect sinds 1968, profileerde zich echter breder met ontwerpen voor kantoren, casino’s, winkelcentra en woningen. In zijn geboorteplaats Maastricht staan veel van zijn gebouwen zoals het aan de Maas gelegen Hotel Maastricht en het onder een brug doorgebouwde hoofdkantoor van Vodafone.

De AMA Group beleefde in 2008 een rampjaar. Musicalproducent Stage Entertainment zegde de samenwerking met het architectenbureau op. Daarna trok Joop van den Ende zich terug uit zijn vastgoedbedrijf Living City, omdat een tweetal commissarissen bleken te zijn betrokken bij een grote bouwfraudezaak. Het betekende het einde van onder meer een musicaltheater aan de noordkant van Maastricht. Daar bovenop kwam in het najaar van 2008 de financiële crisis.

„De AMA Group heeft die opeenvolgende klappen niet overleefd”, zegt curator Frits Udo. Hij wijst op diverse reorganisaties, waarbij uiteindelijk 13 van de 43 werknemers aan het werk bleven.

Udo bekijkt de komende dagen of een doorstart mogelijk is. „De AMA Group heeft nog een zestal projecten door heel het land lopen. In combinatie met de goede naam van het bureau zou dat eventueel mogelijkheden kunnen bieden voor de toekomst. Meijs zelf heeft het hoofd ook nog allerminst in de schoot gelegd.”

Volgens Inge Pit, woordvoerder van de Bond van Nederlandse Architecten, heeft de hele sector het zwaar. „Al uit zich dat niet zo zeer in faillissementen. De AMA Group is de derde dit jaar. Vorig jaar hadden we er tien in een beroepsorganisatie met 1450 leden. Kantoren zijn wel fors ingekrompen en die reorganisaties gaan nog altijd door. Sinds 2008 is minstens een derde van de banen verloren gegaan.”