Boeken nieuws

Micro-mecenaat bij HaagsMuseum Meermanno....

Het Haagse Museum Meermanno/ Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, introduceert een soort micromecenaat voor het boek. Onder het motto ‘Boek zoekt Vrouw, Man en Bedrijf’ biedt het museum, dat door de draconische kunstbezuinigingen in zijn voortbestaan bedreigd wordt, de mogelijkheid één van de handschriften, incunabelen of boeken uit de collectie te adopteren. Onder meer een Psalmenboek uit 1459 en een Vastenavondgeschrift uit de 16de eeuw zijn ter adoptie aangeboden. De mecenas in spe kan zelf het adoptiebedrag bepalen, zij het boven een minimum van € 50, -.

...en mega-mecenaat door verrassingslegaat bij Yale

De Amerikaanse Yale University stelt per 2012 of 2013 een aantal grote nieuwe literaire prijzen in. De Donald Windham-Sandy M. Campbell Literatuurprijzen bestaan jaarlijks uit zeven tot negen beurzen van 150.000 dollar elk, toe te kennen aan schrijvers van zowel fictie als non-fictie. Met dit bedrag behoren de prijzen tot de grootsten uit het vak. De prijzen komen uit de nalatenschap van de schrijver Donald Windham, die in mei 2010 overleed. Windham werd nooit erg bekend, maar was bevriend met Tennessee Williams en Truman Capote over wie hij het boek Lost Friendships schreef. Van Windham en zijn partner Sandy Campbell was niet bekend dat zij zo rijk waren. ‘Het geld kwam van een erfenis, succesvolle investeringen en een zeer bescheiden levensstijl’, aldus een woordvoerder in The New York Times.

Australische minister voorspelt einde boekhandel

De Australische minister van Midden- en Kleinbedrijf, Nick Sherry, heeft zich de woede van de boekenbranche op de hals gehaald door te zeggen dat de boekhandel over vijf jaar niet meer bestaat. Dit berichtte de Sydney Morning Herald. In Canberra zei minister Nick Sherry: „Boekhandels zullen ophouden te bestaan doordat de handel en distributie zich naar internet verplaatst.” Zijn opmerkingen kwam vlak na het faillissement van Australiës grootste boekhandel, Angus & Robertson, en van boekhandelsketen Borders eerder dit jaar. Boekhandelaars verweten de minister tegenwerking, ondermijning van hun positie, fatalisme en onwetendheid.

Blooms geheel pubvrije route door Dublin uitgezet

‘Een goeie puzzelopgave zou zijn: Dublin doorkruisen zonder dat je een pub voorbijkomt’, zo mijmert Leopold Bloom in James Joyce’s Ulysses uit 1922. Dit lijkt een onmogelijkheid in een stad met meer dan 1000 etablissementen, maar de Ierse software-ontwerper Rory McCann slaagde erin om met een computerprogramma een cafévrije route uit te stippelen door Dublin en daarbij telkens vijfendertig meter uit de buurt van een pub te blijven. McCann werkte meer dan een jaar aan het programma. „Ulysses heb ik nooit gelezen, ik vond het gewoon een interessante technische uitdaging,” aldus McCann. (DL)

Penguin komt met iPadversie Kerouacs On the Road

Penguin heeft een speciale versie voor de Ipad uitgebracht van Jack Kerouacs On the Road, meldt The Bookseller. In de ‘Verrijkte editie’ kan de lezer het manuscript en de uiteindelijke uitgave naast elkaar bekijken, correspondentie en familiefoto’s van Kerouac, pagina’s uit zijn dagboek en geluidsopnames van Kerouac die On the Road voorleest. Alleen van samenwerking met Google Maps, iets wat bij een titel als deze toch voor de hand ligt, is geen sprake.

Gabrielle Giffords begint nu eerst aan een boek

Het kon niet uitblijven: het neergeschoten Amerikaanse congreslid Gabriëlle Giffords komt met een boek. Samen met haar man, Nasa-astronaut Mark Kelly en een ghostwriterwil ze haar verhaal vertellen ‘vanuit ons gezichtspunt’, melden diverse media. Giffords werd op 8 januari tijdens een politieke bijeenkomst in Arizona door haar hoofd geschoten door een verwarde man. Zes mensen, onder wie een kind, kwamen om.

OP DE SITE

Alles over de Reve-foto’s in het Rijksmuseum. En: heeft JK Rowling haar geheimzinnige site Pottermore.com al onthuld?

Redactie Maartje Somers, mmv Dirk LeymanDagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl