Bleker: overdaad aan bluf en gebrek aan tact

Binnen de veilige grenzen van Nederland gedraagt staatssecretaris Bleker (Landbouw, Natuur en Handel, CDA) zich kordaat. Zo wist hij het kabinet vrijdag ervan te overtuigen om de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen. Dat Nederland met dit besluit eenzijdig voorbijgaat aan het Scheldeverdrag uit 2005 en de ecologische richtlijnen van de Europese Unie speelde bij de besluitvorming geen hoofdrol. Als het om natuurbeleid gaat, doet Bleker het anders dan zijn voorgangers.

Maar buiten Nederland, waar de staatssecretaris zich minister mag noemen, krijgt Bleker weinig voor elkaar. Op 8 juni was hij wegens de EHEC-crisis in Moskou om er hervatting van de import van groente uit onder meer Nederland te bepleiten. Binnen een paar dagen zou de grens weer opengaan, voorspelde Bleker. Hij wacht twee weken later nog altijd op de beslissing van de Russische autoriteiten.

Dat Bleker geen invloed heeft in Moskou laat zich raden. Maar dat er nu een conflict met Vlaanderen dreigt, valt de minister/staatssecretaris wel aan te rekenen. Hij kon weten dat een besluit met EU en België moet worden afgestemd.

De regering kent het Scheidingsverdrag van 1839. Daarin zijn allerlei voorwaarden voor de vrije scheepvaart naar Antwerpen geregeld. Over de interpretatie van dit verdrag wordt al anderhalve eeuw getwist. Maar één ding is zeker. Dit verdrag eist gemeenschappelijk toezicht: kortom, overleg en harmonie.

Bleker gedraagt zich niet naar de geest van dit verdrag. De Vlaamse regering zegt zelfs niet vooraf te zijn gebeld. Vlaanderen is ook boos omdat het net als Nederland door het besluit op kosten wordt gejaagd, al is niet helder waarop dat extra bedrag van 250 miljoen is gebaseerd.

Ook met de EU, die waakt over het netwerk van natuurgebieden waar het Schelde-estuarium deel van uitmaakt, dreigt Bleker in aanvaring te komen. Weliswaar heeft hij de moeite genomen om eurocommissaris Potocnik van Milieu te informeren. Maar consensus is er nog lang niet.

Overdaad aan bluf en gebrek aan tact lijken het handelsmerk van de regering te worden. Zondag was minister De Jager (Financiën, CDA) bij het spoedberaad over de Griekse crisis die ene Nederlander die van geen wijken wilde weten. Op zichzelf is het goed dat ministers zich laten leiden door nationale belangen. Maar voor Nederland, met zijn open en op handel gebaseerde economie, zijn die belangen vooral internationaal.

Het besluit over de Hedwigepolder mag dan misschien goed vallen bij het CDA in Zeeland, niet onbelangrijk gelet op de wippositie die het Tweede Kamerlid Koppejan uit Zoutelande inneemt. Goede bilaterale betrekkingen zijn van een hoger belang: voor Nederland én het kabinet.