Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Bill Clinton vond de appeltaart erg lekker

Bill Clinton sprak eind vorige maand op een conventie in Achlum ter ere van het 200-jarige bestaan van Achmea. De dag erna deed hij een Amsterdams café aan.
Bill Clinton sprak eind vorige maand op een conventie in Achlum ter ere van het 200-jarige bestaan van Achmea. De dag erna deed hij een Amsterdams café aan. Foto NRC / Merlin Daleman

Eind vorige maand was de Amerikaanse oud-president Bill Clinton in Nederland. Meer specifiek: in café Papeneiland aan de Amsterdamse Prinsengracht. In een brief bedankt Clinton nog eens beleefd voor het prettige bezoek.

Clinton was in Nederland voor een praatje op een conventie in het Friese Achlum. Dat hij nog even langswipte in de hoofdstad was niet officieel gepland, maar daardoor niet minder aangenaam, zo laat Bill weten. Het was “een van de leukste ervaringen van de laatste tijd”. Daarnaast bedankt hij uitgebreid voor de heerlijke appeltaart in het café van uitbater Tiel Netel.

Reden om te twijfelen aan de echtheid van de brief is er ook: hij begint al met een spelfout (trough, in plaats van through).

De brief die Bill Clinton naar Tiel Netel stuurde. Foto AT5.NL

De brief die Bill Clinton naar Tiel Netel stuurde. Foto AT5.NLDe brief die Bill Clinton naar Tiel Netel stuurde. Foto AT5.NL

Zo spontaan als het overkomt, was het uiteraard ook weer niet. In NRC Handelsblad schreef Elsbeth Etty eind mei dat het vanwege alle bodyguards lastig was een praatje met hem aan te knopen. Ook moest het café vooraf grondig gekeurd worden voordat Clinton er binnentrad:

“Een uur voordat Clinton met ongeveer twintig bewakers in zes auto’s de buurt binnenviel, was een vrouw in het café verschenen met de vraag of eigenaar Tiel Netel de tafel in de hoek vrij kon houden voor de voormalige president van de VS. Nadat hiervoor op z’n Jordanees mopperend toestemming was verleend (“Eigenlijk doen wij dat nooit, maar vooruit dan maar, voor Clinton maken we een uitzondering”) werd het café van onder tot boven gecheckt en veilig bevonden.”

Bij zijn vertrek, nadat hij bij de deur nog alle tijd had genomen voor belangstellenden, wilde Clinton nog een stuk appeltaart kopen. Die deed Babs, de hartelijke barvrouw, hem cadeau. Gelukkig viel het taartje dus in goede smaak.