Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Bezuiniging bij omroep kost zeker 600 banen

De hervorming van de omroepen die minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) wil doorvoeren kost zeker 600 van de circa 4.000 arbeidsplaatsen bij de omroepen. Daarnaast sneuvelt een onbekend aantal banen in de audiovisuele productiesector.

Dat staat in het onderzoeksrapport naar kostenbesparingen binnen de landelijke publieke omroep dat Van Bijsterveldt vanochtend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, en die NRC-mediaredacteur Jan Benjamin bekeek de brief:

Volgens bureau Boston Consulting Group (BCG), dat 1,1 miljoen euro kreeg voor het onderzoek, kan de publieke omroep 120 tot 135 miljoen euro besparen door efficiëntiemaatregelen terwijl de kwaliteit van de programmering op hetzelfde niveau blijft. Van Bijsterveldt maakte vrijdag al bekend dat de omroep 127,3 miljoen euro moet besparen.

BCG schrijft dat belangrijke veranderingen nodig zijn in de wijze waarop koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de omroepen de vaste kosten hanteren. De manier waarop de programmaschema’s op tv worden opgesteld moet anders. De verlaging van het aantal omroepen is een “noodzakelijke voorwaarde” om de bezuinigingen te kunnen uitvoeren.

Volgens BCG zijn de grootste besparingen, 35 miljoen euro, te halen in het “primaire productieproces” van radio, tv en internet. “De fragmentatie van het programmaschema en op internet belemmert de efficiëntie”, aldus BCG. Vooral Nederland 2 en 3 hebben te veel kortlopende programma’s, die relatief duurder zijn dan langlopende.