Bewijs omkoping bij FIFA-verkiezing

Wereldvoetbalbond FIFA beschikt over „overvloedig, overtuigend en overweldigend” bewijs dat Mohamed bin Hammam zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping in zijn poging voorzitter te worden van de FIFA.

Dat blijkt uit een rapport van de ethische commissie van de FIFA waaruit diverse Britse media citeren.

Oud-vicevoorzitter Jack Warner zou zich schuldig hebben gemaakt aan medeplichtigheid. Het onderzoek van de commissie volgde op de FIFA-verkiezingscampagne die uiteindelijk leidde tot de herbenoeming van de Zwitser Sepp Blatter. Bin Hammam, een steenrijke sportbestuurder en zakenman uit Qatar, had zich ook kandidaat gesteld voor die functie.

Bin Hammam heeft volgens de ethische commissie een miljoen dollar (ongeveer 600.000 euro) betaald om stemmen te kopen van FIFA-leden binnen de Caraïbische voetbalbond CFU. Jack Warner uit Trinidad en Tobago, voorzitter van de CFU, zou een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens twee bijeenkomsten waarbij het geld werd overhandigd. De 25 leden van de CFU kregen op 10 en 11 mei in Trinidad een bruine envelop met 40.000 dollar (bijna 28.000 euro), zo meldden getuigen aan de commissie. De vicevoorzitter van de voetbalbond van de Bahama’s, Fred Lunn, fotografeerde het geld voordat hij het teruggaf.

Eerder deze maand vertelde de voorzitter van de Surinaamse voetbalbond, Louis Giskus, in NRC Handelsblad dat ook hij een envelop met dat bedrag ontving. Hij kreeg te horen dat het een donatie was van de CFU, bestemd voor de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal.

Zowel Bin Hammam als Warner werd eind mei door de FIFA geschorst. Warner, die volgens vier getuigen zou hebben gezegd dat het geld een gift betrof die klaarblijkelijk afkomstig was van Bin Hammam, trok zich deze week terug als vicevoorzitter van de FIFA.

De Zwitser Blatter werd bij gebrek aan tegenkandidaten herbenoemd als voorzitter, voor zijn vierde termijn.