Beter spelen door drugs?

Het idee dat drugs creatief maakt raakte in zwang in de jaren 60, tijdperk van de lsd. Hallucinogene stoffen prikkelen het waarnemingsvermogen, het gehoorvermogen en verbeteren de koppeling daartussen, zegt neuroloog Jan Ramaekers van de Universiteit Maastricht. „Dat kan de creativiteit verhogen.”

Cannabis kan eenzelfde effect hebben en drank helpt sommige muzikanten van blokkades of podiumvrees af. Maar voor de meeste drugs geldt: overmatig gebruik leidt tot hersenschade en dus minder creativiteit. „Is iemand verslaafd, dan is er voor creatieve processen helemaal geen ruimte meer. Mensen zijn alleen nog bezig met zichzelf.”

Op drugs geschreven songteksten kunnen creatief zijn. „Maar op speelniveau hebben genotsmiddelen zeker geen positief effect”, zegt jazzhoogleraar Walter van de Leur van de Universiteit van Amsterdam. Zo vond saxofonist Charlie Parker, een notoire junk, dat hij beter speelde als hij nuchter was. „Later zei hij zich te schamen voor platen die hij inspeelde in perioden met ontwenningsverschijnselen. Op die platen hoor je dat zijn fijne motoriek, belangrijk bij muziek, hem in de steek laat.”