Al Gore noemt klimaatbeleid president Obama mislukt

Het klimaatbeleid van Barack Obama is mislukt. Dat concludeert oud-vicepresident Al Gore – een partijgenoot van de president – in een groot opiniestuk in het tijdschrift Rolling Stone dat morgen verschijnt, maar nu al digitaal beschikbaar is (via www.rollingstone.com).

Volgens Gore heeft Obama aanvankelijk belangrijke stappen gezet, maar ontbrak hem daarna de moed om verder te gaan. Obama benoemde uitstekende mensen op sleutelposities voor het klimaatbeleid. Hij reageerde op de economische crisis met het stimuleren van ‘groene’ maatregelen, hielp een wet over emissiehandel door het Huis van Afgevaardigden te loodsen en legde een relatie tussen nationale veiligheid en afhankelijkheid van olie.

Maar toen het erop aankwam om ook in de Senaat steun te krijgen voor een klimaatwet, liet Obama het afweten onder druk van de rijke olie- en kolenlobby, schrijft Gore. Senatoren „voelden zich in de steek gelaten toen de president concessies deed aan de olie- en kolenindustrie zonder iets terug te vragen”.

Het is duidelijk geworden dat klimaatbeleid onder Obama niet wezenlijk anders is dan onder zijn voorganger George Bush. Obama is daardoor, volgens Gore, medeverantwoordelijk voor het mislukken van de klimaattop in Kopenhagen in 2009. De president stelde daar slechts „een gekunstelde overeenkomst” veilig „om te voorkomen dat de internationale onderhandelingen helemaal zouden instorten”.

Al Gore is omstreden omdat hij in de documentairefilm An Inconvenient Truth, waarvoor hij in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, de gevolgen van de opwarming overdrijft. Ook in dit artikel verbindt hij extreme weerssituaties (hitte, overstromingen, droogte en smeltend ijs) direct aan klimaatverandering; iets waar veel wetenschappers huiverig voor zijn. Gore noemt de klimaatcrisis „een realiteit” en wijst erop dat alle gerenommeerde Academies van Wetenschappen in de wereld dat onderschrijven.

Media nemen het onderwerp onvoldoende serieus, zegt Gore. Ze laten zich voor de gek houden door pseudobewijzen dat het wel meevalt. Net als sigarettenfabrikanten het publiek ooit voorhielden dat de ongezondheid van roken niet bewezen is. Of, recenter, zoals de regering Bush ‘aantoonde’ dat Saddam Hussein betrokken was bij de aanslagen van 11 september 2001.