Weiwei mag een jaar Peking niet uit

Outspoken Chinese artist Ai Weiwei to speaks to reporters outside his studio in Beijing on June 23, 2011. Human rights groups and Western officials welcomed the release on bail of Ai Weiwei but voiced dismay about the conditions and urged Beijing to free other activists. TOPSHOTS PHOTO/Peter PARKS Ai Weiwei sprak vanochtend met verslaggevers buiten zijn atelier in Peking. Foto AFP/Peter Parks

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei mag een jaar lang niet buiten de stadsgrenzen van Peking komen. Dinsdag werd hij op borgtocht vrijgelaten. Hij wordt nog steeds verdacht van economische delicten, waarover hij een bekentenis zou hebben afgelegd.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ai Weiwei toegegeven “enorm” veel belasting te hebben ontdoken en zijn boekhouding te hebben vernietigd. Een woordvoerder zei tegen persbureau AP dat de kunstenaar er mee heeft ingestemd om de verschuldigde bedragen terug te betalen.

De Chinese kunstenaar en politieke internetactivist Ai Weiwei (54) liet dinsdagavond laat weten dat hij na drie maanden detentie was vrijgelaten. Ai, een van China’s bekendste beeldende kunstenaars en ontwerpers, wiens werk op het ogenblik ook in Rotterdam te zien is, was begin april op het vliegveld van Peking aangehouden.

Ai wilde of kon gisteravond niet ingaan op de details van de aanklacht en op zijn verblijf in een residentieel gebouw van de Pekingse politie. Of hij heeft moeten beloven dat hij vanaf nu ook niet meer zeer kritisch blogt en twittert over wat hij de communistische maffia noemt is daarom niet duidelijk, maar volgens onze China-correspondent Oscar Gaschagen wel waarschijnlijk.

Aangenomen wordt dat hij heeft afgesproken zich voorlopig gedeisd te houden en zich concentreert op zijn kunstenaarsschap. Ai zei wel dat zijn gezondheid goed is.

    • Bart Hinke