300 arrestaties bij nieuw protest Minsk

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de oproerpolitie gisteravond een protest van zo’n 3.000 mensen opgebroken. Daarbij zijn zo’n 300 demonstranten gearresteerd. Ook enkele journalisten werden opgepakt.

De betogers waren via internet opgeroepen zich in het stadscentrum, op een steenworp afstand van het presidentieel paleis, te verzamelen voor een stil protest tegen de regering van president Loekasjenko. Het was de vierde keer in een maand dat op woensdag in Minsk op die manier werd gedemonstreerd.

Ook tientallen automobilisten deden aan het protest mee. Terwijl de demonstranten op de stoep klapten, toeterden de auto’s mee. Volgens de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna zijn in andere steden honderd arrestaties verricht.

De KGB, de Wit-Russische veiligheidsdienst, is begonnen met het ondervragen van internetactivisten, die via Facebook en Twitter mensen oproepen te demonstreren. Enkelen van hen zouden onder druk zijn gezet om met hun activiteiten op te houden. De situatie in Wit-Rusland is al maanden gespannen, nu als gevolg van de devaluatie van de nationale munt ernstige tekorten zijn ontstaan. De roebel heeft bijna 40 procent van zijn waarde verloren en de Wit-Russen zien dagelijks hun spaargeld verder verdampen.

De EU heeft afgelopen maandag de economische sancties tegen Wit-Rusland uitgebreid. Zo zijn onder meer de tegoeden bevroren van een met Loekasjenko bevriende belangrijke wapenhandelaar. Ook is de zwarte lijst met namen van Wit-Russische ambtenaren en politici die niet de EU in mogen, uitgebreid.