Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Winstwaarschuwing Philips voor tweede kwartaal

Electronicagigant Philips heeft vandaag een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal vanwege onvoorziene lage vraag in West-Europa naar zijn producten. In een verklaring stelt Philips dat zijn Lighting-divisie een lage enkelcijferige omzetgroei verwacht en dat de winstmarges onder druk staan.

Philips kondigt aan de tegenvallende resultaten met een bedrijfsbreed kostenbesparingsprogramma het hoofd te bieden. Vooral de consumentensector in West-Europa laat het afweten, aldus het elektronicaconcern. Philips verwacht voor de lichtdivisie een winst voor belasting van ongeveer 85 miljoen euro, tegen 193 miljoen euro in het voorgaande kwartaal. Philips boekte toen ook al tegenvallende resultaten.

Beleggers reageerden onmiddelijk op de waarschuwing, waardoor het aandeel Philips vanmorgen ruim 10 procent van zijn waarde verloor. Dat was de scherpste daling sinds eind 2008, toen het technologiebedrijf aan het begin van de financiële crisis een massaontslag van 5.000 medewerkers aankondigde.