Wie heeft Geraldine vermoord? Zoek zelf in de ijskast

Ze ligt dood in bad, de ogen onder water geopend, de pols doorgesneden. Een klein blond meisje drijft boven haar, ook dood. Wie heeft Geraldine en haar vijfjarige dochter Lucy vermoord? Is het de jaloers aangelegde echtgenoot Mark? Gaat het om zelfmoord?

Detectiveadepten die zich al jaren heimelijk identificeren met Sherlock Holmes of Miss Marple, kunnen zich, gehuld in tweed en met hoed en pijp, vandaag eindelijk uitleven. Vanavond ervaart de kijker zelf hoe het is om in de schoenen te staan van de detective. Tijdens de KRO-uitzending van Case Sensitive kunnen toeschouwers actief meespeuren door met een ‘tweede scherm’ (laptop, tablet of smartphone) te surfen naar de site live.kro.nl.

Terwijl detective Charlie Zailer en inspecteur Simon Waterhouse de dood van Geraldine en haar kind onderzoeken, kan de kijker via de iPad of smartphone aangeven wie hij verdenkt van de moorden. Ook is het mogelijk te zien wie de rest van de deelnemende kijkers verdenkt, worden er hints gegeven en kan er voor een korte persoonsbeschrijving worden geklikt op de diverse personages. „Een leuke kick-off voor de KRO Detectivemaand”, noemt Patrick de Koning, hoofd van de afdeling nieuwe media bij de KRO, de actie. Televisie met een tweede scherm is volgens hem de toekomst. „Als dit experiment bevalt, gaan we het vaker doen. Inmiddels hebben we ook al plannen ingediend om te gaan werken met interactieve media voor programma’s als Penoza en De Rekenkamer.”

Dat de toeschouwer zelf speurder wordt, geldt alleen voor vanavond. Wel biedt de KRO Detectivemaand, die tot en met 23 juli duurt, de liefhebber iedere dag detectives op televisie of via internet. Naast nieuwe afleveringen van bekende series als Silent Witness, Waking the Dead en Wallander komt de KRO, afgezien van Case Sensitive, met vier nieuwe titels (zie kader). En wie vanavond rond tien uur nog niet weet wie de dader is, moet snel naar de ijskast rennen en het vriesvak openen. Het KRO Magazine zal, mits tijdig erin gelegd, dankzij de zogenaamde ‘Icecover’ in de dampende kou nog één laatste clou prijsgeven.

KRO Detectivemaand, met 37 detectives. Woensdag en donderdag op Ned 1, zaterdag en zondag op Ned 2. Overige dagen op www.kro.nl/detectives.

    • Rosan Hollak