'We houden het jiggy'

Wie afgelopen zaterdag rond twee uur ’s middags in de Amsterdamse boekhandel Scheltema rondliep, kreeg de indruk dat ‘het boek’ nog wel eens heel groot kan gaan worden. Met lome hiphop op de achtergrond en onrustig rondschuifelende hippe meisjes die ‘Freddie! Freddie!’ tegen elkaar fluisterden leek de kloof tussen een popconcert en een boekpresentatie definitief te zijn geslecht.

Rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig presenteerde er het zogenaamde Handboek der Jeugd, een handzaam boekje met hun verzamelde rapteksten. Kun je die teksten niet gewoon van internet halen? Dat kun je proberen, maar dan loop je wel het risico tijdens een concert de verkeerde teksten mee te schreeuwen: de rappers Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo zijn bij tijd en wijle in hun nummers dusdanig onverstaanbaar dat een officiële tekstversie geen overbodige luxe is. Neem ‘Watskeburt?!’, het doorbraaknummer van De Jeugd dat sinds 2005 tot het collectieve liedjesgeheugen van Nederland behoort. Toch fijn dat je nu niet langer hoeft te mompelen wanneer Faberyayo rapt: ‘Heb die vouw in m’n dickies/yo we houden het jiggy.’

Het Handboek staat vol met grove teksten en is geen voer voor al te fijnbesnaarde of correcte lezers. „Als dit liedje wordt gecensureerd, hoorde je bijna niks meer”, zo luidt een commentaar onder het nummer ‘Applaus’ op YouTube. Wie in het Handboek bladert weet nu zeker dat dat klopt.

Liedtekst

Handboek der jeugd

Door de Jeugd van Tegenwoordig

    • Sebastiaan Kort