'VVD'er De Graaf voorzitter senaat'

Fred de Graaf (VVD) wordt vrijwel zeker de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Gisteren kondigde huidig voorzitter René van der Linden (CDA) aan dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen.

Doordat Van der Linden (67) zich niet herverkiesbaar stelt, is de benoeming van Fred de Graaf nagenoeg zeker. Hij is lid van de grootste fractie. De PvdA, die al de Tweede Kamervoorzitter levert, zal geen kandidaat naar voren schuiven. Dat zich voor de sluitingstermijn nog een tegenkandidaat meldt, is niet waarschijnlijk. Dinsdag maakt de Eerste Kamer een keuze. Eerder stelde VVD-senator Heleen Dupuis zich kandidaat, maar zij trok zich terug na overleg van de fractie.

De 61-jarige De Graaf zit sinds 2003 in de Eerste Kamer voor de VVD. Hij is naast vicevoorzitter van de senaatsfractie ook burgemeester van Apeldoorn. Hij verwierf in die functie nationale bekendheid toen bij een aanslag op de koninklijke familie op Koninginnedag in Apeldoorn acht mensen omkwamen.

Ook is De Graaf vanaf 2011 voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV). De lokale afdeling van de Partij voor de Dieren eist nu dat De Graaf in die functie aftreedt, omdat die functie niet verenigbaar is met zijn burgemeesterschap. Of De Graaf deze nevenfunctie wil houden als hij straks senaatsvoorzitter is, is nog onduidelijk.

De Graaf liet zich in maart nog kritisch uit over de minderheidsregering van VVD en CDA. Hij zei dat de coalitie niet daadkrachtig kan optreden omdat in de Tweede Kamer steeds meerderheden moeten worden verkregen. Daardoor duurt het volgens hem vaak erg lang voordat een voorstel rond is. Op de regionale televisiezender zei hij in februari tegen de invoering van animal cops te zijn. Hij zou die agenten liever inzetten voor meer taken.

René van der Linden voerde gisteren persoonlijke redenen aan om zich niet verkiesbaar te stellen. Hij wil meer tijd met zijn vrouw doorbrengen. De kans dat het CDA wel begin volgend jaar de nieuwe vicepresident van de Raad van State gaat leveren, is met het besluit van Van der Linden groter geworden. Hiervoor wordt in Den Haag vaak de naam van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) genoemd.