Voorstel netneutraliteit uitgesteld na blunder

De PvdA-fractie steunde per ongeluk een amendement van de christelijke partijen.

De voor gisteren in de Tweede Kamer geplande stemming over het wetsvoorstel rond netneutraliteit is uitgesteld naar vandaag.

De reden is dat de Partij van de Arbeid per ongeluk een amendement van SGP en CDA steunde dat een uitzondering op het voorstel regelt.

In het amendement van de christelijke partijen staat dat internetfilters op basis van ideologische motieven bepaalde sites mogen blokkeren. Omdat de PvdA daar per ongeluk vóór stemde kan het wetsvoorstel rond netneutraliteit vandaag alleen met dit amendement worden aangenomen.

Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA probeerde de situatie nog te redden en snelde nog naar de interruptiemicrofoon om te zeggen dat zijn fractie tegen had moeten stemmen. Maar het besluit kan niet worden teruggedraaid, zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA).

D66, de indiener van het voorstel, vroeg daarom om uitstel van de stemming over de wet als geheel. De PvdA zegt de stemfout te zullen herstellen voordat de wet daadwerkelijk in werking treedt.

Dit zou kunnen door bij het eerstvolgende debat over netneutraliteit in de Tweede Kamer een motie in te dienen die het amendement uit de wet filtert. (NRC)