‘Veertig strijders Al-Qaeda ontsnapt uit gevangenis Jemen’

In hoofdstad Sanaa werd gisteren opnieuw gedemonstreerd voor het aftreden van president Ali Abdullah Saleh. Foto Reuters / Suhaib Salem

Minstens veertig militanten van Al-Qaeda zijn vanochtend ontsnapt uit een gevangenis in het zuiden van Jemen. Volgens Jemenitische functionarissen zijn onder de ontsnapte strijders die veroordeeld zijn voor terreuractiviteiten.

Update 15.05u: Het aantal ontsnapte gevangenen is volgens Jemenitische functionarissen gestegen naar 57.

De militanten zouden hun bewakers hebben aangevallen en hun wapens hebben afgenomen. Tegelijkertijd vielen zwaarbewapende militanten de gevangenis in de aan de Arabische Zee gelegen stad Mukalla (kaart) aan. Persbureau Reuters meldt op basis van een veiligheidsfunctionaris dat bij de aanval één soldaat gedood is en er twee gewond zijn geraakt.

Onder de ontsnapte gevangenen zitten volgens de Jemenitische regering militanten die voor terreuraanklachten zijn veroordeeld of in afwachting waren van hun proces. De laatste grote gevangenisuitbraak in Jemen was volgens persbureau AP in 2006, toen 23 strijders van Al-Qaeda ontsnapten uit een gevangenis in hoofdstad Sanaa. Onder de ontsnapte gevangenen van toen was Qassim al-Raimi, die nu wordt beschouwd als de leider van de Jemenitische tak van Al-Qaeda.

    • Pim van den Dool