Tweede Kamer steunt wetsvoorstel om alleen commerciële cookies te beperken

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een afgezwakt amendement op de Telecomwet over cookies, een internettechniek om onder meer het surfgedrag van consumenten te volgen.

Alleen cookies die websites in de vorm van tekstbestandjes plaatsen op computers van gebruikers om „echt profielen” van hen op te bouwen, worden beperkt. Dat gebeurt voornamelijk voor commerciële doelen. Die zogenoemde third party cookies moeten worden beschouwd als persoonlijke informatie en vallen daarmee onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Het verwerken van persoonsgegevens mag pas na uitdrukkelijke toestemming.

Cookies waarmee consumenten bijvoorbeeld maar één keer hun gebruikersnaam en hun wachtwoord hoeven op te geven, mogen wel. PVV en PvdA hebben dat gisterochtend opgenomen in een aangepaste versie van hun cookie-amendement. Een Kamermeerderheid stemde voor. Vandaag zou worden gestemd over de volledige Telecomwet.

Het cookie-amendement is al lang onderwerp van debat tussen burgerrechtenorganisaties die cookies beschouwen als een inbreuk op de privacy en internetbedrijven die het commercieel belang van cookies benadrukken. Cookies, zeggen de laatste, zorgen dat lezers van (gratis) informatie op sites reclame zien die is afgestemd op hun persoon.

Een eerdere versie van het amendement op de Telecomwet, die moet worden gewijzigd wegens nieuwe Europese telecomrichtlijnen, eiste expliciete toestemming voor het plaatsen van elke cookie.

De stemming over netneutraliteit krijgt volgende week dinsdag een onverwacht vervolg. Dit is nodig omdat de PvdA gisteren per ongeluk een amendement van SGP en CDA steunde dat een uitzondering op het voorstel regelt. In dat voorstel staat dat internetfilters op basis van ideologische motieven bepaalde sites mogen blokkeren. Dat staat juist haaks op het principe van netneutraliteit dat een vrij, open en ongefilterd internet zou moeten regelen. Volgende week wordt dat hersteld, aldus de PvdA.