Skateboarden om alles even te vergeten

Afghan girls wait to start skate boarding to mark World Skate boarding Day in Kabul, Afghanistan on Tuesday, June 21, 2011. Hundreds of Afghan boys and girls took on their skate boards to celebrate the World Skate boarding Day in Kabul. (AP Photo/Musadeq Sadeq) AP

Skateboarders overal ter wereld vierden gisteren de jaarlijkse Go Skateboarding Day. En zo ook in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar jongens en meisjes samen de straten opgingen met hun skateboards.

En dat is mooi om te zien, want in het Westen is skaten al een mannensport, maar dat speelt in Afghanistan nog veel meer. Tot hun veertiende jaar mogen de meisjes samen met de jongens optrekken, daarna moeten ze alles gescheiden doen.

In april vorig jaar stond in deze krant een verhaal over een bijzonder initiatief in Afghanistan. Een skateschool, getiteld Skateistan, leert in Kabul ontheemde kinderen skaten. Spelenderwijs leren ze samenwerken en verwerken ze hun oorlogservaringen. Skateistan geeft les aan zo’n vijftig kinderen van verschillende leeftijden.

Op skateistan.org is te lezen dat de organisatoren de feestdag groots hebben aangepakt. De leerlingen van de school skaten in traditionele kleding door de oudste wijken van de stad, als een soort optocht. Op grote karren wordt drinkwater voor de deelnemers meegenomen en stiekem worden de allerkleinsten ook op de kar getild als ze uitgeput zijn geraakt.

Het eindpunt was het speciaal aangelegde Skateistanpark, waar wedstrijden worden gehouden en de winnaars gehuldigd.