Strippenkaart verdwijnt in juli definitief in zeven provincies

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Eind deze maand verdwijnt de strippenkaart definitief in een groot deel van Nederland.

Een voorstel van GroenLinks en de PvdA om de invoering van de OV-chipkaart, die de strippenkaart vervangt, uit te stellen strandde vanmiddag in de Tweede Kamer. Voor het debat met Schultz vreesde een meerderheid in de Kamer dat als de afschaffing van de strippenkaart in zes provincies vertraging opliep, zij een schadevergoeding zouden eisen omdat dit extra kosten met zich mee brengt.

Begin juni diende de provincie Zuid-Holland een schadeclaim in, nadat in januari het afschaffen van de strippenkaart werd uitgesteld. Dat gebeurde omdat er twijfels waren over de beveiliging van de kaart, die makkelijk te kraken zou zijn. Hierdoor moesten weer strippenkaarten worden aangeschaft en moesten beide systemen langer in de lucht worden gehouden. Uiteindelijk stapte Zuid-Holland op 19 mei definitief over op de OV-chipkaart. De extra kosten bedroegen circa zeven ton, en dat wil de provincie nu verhalen op het rijk.

Schultz kondigde vanmiddag aan dat de afschaffing van de strippenkaart op 30 juni in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland doorgaat. Een week later volgen Zeeland en Limburg.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wilde tijdens het debat per motie Schultz te dwingen tot uitstel van de invoering van de nieuwe vervoerskaart, omdat een aantal problemen met de OV-chipkaart nog niet is opgelost. Haar partij werd hierbij gesteund door de PvdA en SP. De PVV, die cruciaal was voor een meerderheid, stemde tegen de motie. De partij van Geert Wilders is weliswaar tegen de invoering van de OV-chipkaart, maar was van mening dat uitstel de reiziger geld zou gaan kosten. Ook Schultz vindt het “onverantwoord” om nog langer te wachten met de invoering, de extra kosten zouden op het bord terecht komen van de belastingbetaler.

Het besluit van de PVV om de motie niet te steunen kwam onverwacht, vertelt politiek redacteur Oscar Vermeer van NRC Handelsblad.

“De stemming ging niet naar verwachting. De PVV wilde in het verleden dat de OV-chipkaart alleen ingevoerd werd als er geen problemen meer mee waren. Vandaag stemden ze niet mee met de motie. De verklaring die ze daarvoor geven is plausibel, dat vertraging de reiziger geld kost. Maar eerder dit jaar steunde de PVV het uitstellen van de invoering van de chipkaart in Zuid-Holland wel, terwijl hetzelfde argument wat ze nu gebruiken ook gold. Het is opvallend stemgedrag.”

Lees meer over de OV-chipkaart.