Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Russische oppositie niet toegelaten op kieslijst

De leiders van de nieuwe Partij voor de Vrijheid van het Volk bij de oprichting van de partij in mei. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

De Russische autoriteiten weigeren een liberale oppositiepartij toe te laten op de kieslijst. Als de beslissing definitief is kan de Partij van de Vrijheid van het Volk in december niet meedoen aan de parlementsverkiezingen.

De liberale partij liet vanochtend aan persbureau Reuters weten dat het door het ministerie van Justitie per telefoon op de hoogte is gesteld van de beslissing om de partij niet te registreren als politieke partij. De Partij voor de Vrijheid van het Volk was opgericht om de verschillende liberale oppositiepartijen te verenigen in hun strijd met de regeringspartij van het Kremlin. Onze correspondent Michel Krielaars schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de partij:

“Parnas werd eind vorig jaar opgericht door oppositiepolitici ex-vicepremier Boris Nemtsov, ex-premier Michail Kasjanov, ex-onderminister Vladimir Milov en ex-parlementslid Vladimir Ryzjkov als een partij “tegen willekeur en corruptie”.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Justitie wil geen commentaar geven op de beslissing. De politici noemen de actie van het ministerie een bewijs dat de aanstaande verkiezingen niet vrij zullen zijn. “Ik betreur het dat Poetin het besluit heeft genomen om onze partij niet toe te laten tot de verkiezingen”, zei vanochtend een medewerker van Kasjanov. “Het is duidelijk dat hij bang is voor het risico daarvan.”

Wie namens de regeringspartij Verenigd Rusland aan de presidentsverkiezingen van maart 2012 meedoet is nog niet duidelijk. President Medvedev zei maandag in The Financial Times dat hij een tweede termijn ambieert, maar dat hij niet deelneemt als premier Poetin zich weer verkiesbaar stelt. Hij zegt het niet tegen Poetin te willen opnemen omdat hun onderlinge strijd Rusland zou beschadigen.