Rusland heft onder voorwaarden importverbod groente EU op

A vegetable pyramide is built in front of the Eiffel tower by French vegetable farmers as they give cucumbers and tomatoes away to bypassers during a demonstration organized by cucumber and tomatoe producers, on June 18, 2011 on the Champ de Mars in Paris, to protest against the collapse of the cucumber sales due to the fear of E. coli bacteria contamination. German health authorities told consumers to avoid raw cucumbers, tomatoes and lettuce on suspicion that those vegetables were the source of the bacteria that has killed 32 people in Germany and anothers in Sweden, causing chaos amongst Europe's vegetable growers. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Een pyramide van groente in Parijs, opgebouwd door telers die protesteren tegen de gezondheidsadviezen over groente tijdens de recente EHEC-uitbraak. Foto AFP/Francois Guillot

Het Russische importverbod op groente uit de Europese Unie dat ingesteld was uit vrees voor EHEC-besmetting wordt deze week, “morgen zelfs” opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van de EU-commissaris van Gezondheid bevestigd na overleg met de Russische regering.

Dat meldt persbureau AFP. De Russische warenautoriteit laat echter aan persbureau Reuters weten dat de overeenkomst met de EU niet een onmiddellijke hervatting van de import van groenten inhoudt. Landen die groente naar Rusland exporteren moeten voor een bepaalde tijd de groente certificeren op herkomst. Ook moet gegarandeerd worden dat groente vrij is van de dodelijk EHEC-bacterie. Op het moment dat er tien dagen geen nieuwe ziektegevallen in de Europese Unie gemeld worden, kan export weer hervat worden zonder certificering, meldt persbureau AP.

Gisteravond zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) in Nieuwsuur dat het importverbod “vandaag of morgen” opgeheven zal worden. Bleker noemde het Russische besluit eerder “waardeloos”. Nederland is binnen de EU de grootste exporteur van groente naar Rusland. Jaarlijks exporteren Nederlandse telers voor 150 miljoen euro naar Rusland. Land- en tuinbouworganisatie LTO heeft de importstop altijd volstrekt onnodig genoemd.

    • Bart Hinke