Rokers moeten van schrik stoppen

Vanaf september zullen Amerikaanse rokers die sigaretten kopen geconfronteerd worden met schokkende foto’s op het pakje van opgebaarde lijken, zieke longen en slechte gebitten. De Amerikaanse overheid dwingt de tabaksindustrie om dat soort foto’s op sigarettenpakjes te plaatsen.

„Deze waarschuwingen maken duidelijk wat het risico van roken is”, zei minister Kathleen Sebelius (Volksgezondheid) gisteren in een toelichting. Zij hoopt rokers ertoe te bewegen te stoppen en jongeren duidelijk te maken dat roken „niet cool” is. „Er is niets moois aan mondkanker of een baby die door jouw toedoen ziek wordt.”

Pakjes in Amerika bevatten tot nu toe alleen een waarschuwend tekstje. Maar die tactiek is al 25 jaar oud en is volgens Sebelius niet effectief genoeg.

Een op de vijf Amerikanen rookt en dat aantal is sinds 2004 constant gebleven. Jaarlijks overlijdt bijna een half miljoen Amerikanen voortijdig aan de gevolgen van roken. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing schat dat de „verloren productiviteit” en de medische gevolgen van roken de Amerikaanse samenleving jaarlijks 200 miljard dollar (139 miljard euro) kosten.

Amerika volgt met deze anti-rookcampagne zo’n veertig landen die al langer proberen rokers met schokkende foto’s van hun verslaving af te helpen. Een kwart van de rokers zou gevoelig zijn voor dat soort waarschuwingen.