Rechter wijst protesten tegen btw-verhoging op kaartjes af

De btw-verhoging op kaartjes voor podiumkunsten van 6 naar 19 procent mag doorgaan per 1 juli. Dat is de uitkomst van het kort geding dat was aangespannen tegen de staat door de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP), de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals, de Vereniging van Evenementenmakers en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Het ministerie van Financiën is „verheugd” met de uitspraak. VSCD-directeur Hans Onno van den Berg is „buitengewoon teleurgesteld”. „We denken goede argumenten te hebben. We beraden ons op vervolgstappen en sluiten niets uit.” Volgens Van den Berg is het effect van de btw-verhoging al voelbaar bij de verkoop voor het nieuwe seizoen: de duurdere kaartjes verkopen minder goed.

De vier belangenverenigingen redeneren dat de btw-verhoging ingaat tegen Europese regelgeving. De fiscus mag geen verschillende tarieven hanteren voor dezelfde diensten. Dit zou worden ondergraven doordat concurrenten wel het lage btw-tarief houden. Ze noemen kermissen, bioscopen, musea, circussen, attractieparken, dierentuinen, tentoonstellingen en sportevenementen.

De rechtbank oordeelt: „Voor wat betreft de dierentuinen, musea, bioscopen, attractieparken, siertuinen en sportwedstrijden” is het „lastiger overeenkomsten te benoemen dan verschillen”. Ook circussen kunnen volgens de rechtbank gemakkelijk worden onderscheiden van podiumkunsten. Dat het Cirque du Soleil aan het circus ontleende elementen in haar voorstellingen verwerkt, levert „slechts een afbakeningsvraag” op.

Maar, zegt de advocaat van de belangenverenigingen, het is duidelijk dat bioscopen en musea concurreren met podiumkunsten dus moeten ze wél als soortgelijke diensten behandeld worden. De rechtbank stelt dat ook als sprake is van concurrentie, verschillende diensten verschillend belast mogen worden.

Onder anderen Erwin van Lambaart, directeur van Stage Entertainment, is fel tegen de verhoging. Hij zei eerder dat de maatregel er toe zou leiden dat producenten op korte termijn werknemers moeten ontslaan. Ook theaterproducent Joop Van den Ende hekelde de btw-verhoging.

De btw-verhoging op podiumkunsten en kunstwerken moet zo’n 100 miljoen per jaar opleveren. De btw-verhoging op kunstwerken ging per 1 januari in. Door ingrijpen van de Eerste Kamer werd de btw-verhoging op podiumkunsten uitgesteld.

    • Birgit Donker