Rechter in Bahrein veroordeelt activisten tot levenslang

Anti-government Bahrain women take part in a rally organised by al-Wefaq opposition group to protest for reforms in the village of Sitra, east of Manama, June 17, 2011. Thousand of Shi'ites Bahrainis took part in the rally which was the second rally held since the mid-March crackdown by the government. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Vrouwen protesteren tegen de regering van Bahrein in een demonstratie georganiseerd door de oppositiebeweging al-Wefaq. Foto Reuters/Hamad I Mohammed

Een rechtbank in Bahrein heeft acht prominente shi’itische activisten tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld voor het beramen van een coup tijdens de protesten in de kleine oliestaat in februari en maart. Dat meldt persbureau Reuters.

Tien anderen werden tot kortere gevangenisstraffen veroordeeld (twee tot vijftien jaar). De Bahreinse autoriteiten hebben 250 mensen, overwegend shi’ieten, opgepakt sinds de veiligheidsdiensten half maart een eind maakten aan shi’itische betogingen voor democratische hervormingen. Bij confrontaties tussen betogers van de shi’itische meerderheid en ordetroepen zijn ten minste dertig mensen om het leven gekomen.

Onder de tot levenslang veroordeelden is de shi’itische dissident Hassan Mushaimaa, leider van de fanatieke oppositionele groepering Haq. Zijn groep voegde zich samen met twee andere in betogingen die volgens de rechter het omverwerpen van het soennitische regime als doel hadden. De soennitische leider van de linkse seculiere Waad-partij werd tot vijf jaar cel veroordeeld.

    • Bart Hinke