Porto's trainer Villas-Boas naar Chelsea, afkoopsom 15 mln euro

Chelsea krijgt een paar jaar na succestrainer José Mourinho opnieuw een Portugese voetbalcoach. De 33-jarige André Villas-Boas tekent een driejarig contract bij de Engelse topclub, waarbij de Italiaan Carlo Ancelotti wegens matige resultaten werd ontslagen.

Zijn huidige werkgever FC Porto bevestigt dat Villas-Boas wegens positieverbetering weggaat. De Portugese club vraagt een afkoopsom van 15 miljoen euro. Dit bedrag wordt op tafel gelegd door Chelsea ofwel de Russische eigenaar én miljardair Roman Abramovitsj. Villas-Boas heeft een contract tot de zomer van 2013.

Met de komst van Villas-Boas is de terugkeer van Guus Hiddink naar Chelsea van de baan. De 64-jarige Nederlander werkte twee seizoenen geleden als interim-trainer bij The Blues. Hiddink, nu bondscoach van Turkije, wordt nog wel genoemd als technisch directeur van Chelsea.

Villas-Boas is ook een oude bekende bij Chelsea. Hij was daar tussen 2004 en 2007 assistent-trainer van zijn grote voorbeeld Mourinho. Daarvóór en daarna werkten de twee samen bij respectievelijk Porto en Internazionale. Met Porto boekte Villas-Boas in zijn eerste (en laatste) seizoen successen. Onder zijn leiding won de club de landstitel, de nationale beker en de Europa League.

Villas-Boas werd in de jaren negentig ontdekt door wijlen Sir Bobby Robson. Als scholier vroeg hij de toenmalige trainer van FC Porto waarom een bepaalde voetballer niet meer speelde. De Britse coach vroeg hem om een onderbouwing en was onder de indruk van diens gedetailleerde kennis van het voetbal. Op voorspraak van Robson ging zijn pupil naar Britse trainersopleidingen, voordat Sir Bobby hem aanstelde als tolk en jeugdtrainer bij Porto.

In 2000 werd Villas-Boas gevraagd als technisch directeur van de Britse Maagdeneilanden. Hij zweeg over zijn leeftijd (22) en was anderhalf jaar bondscoach bij WK-kwalificatiewedstrijden in het Caraïbisch gebied. In 2002 keerde hij terug bij Porto en begon de samenwerking met Mourinho. Ze wonnen in 2004 met Porto de Champions League.

Na assistentschappen bij Chelsea en Inter debuteerde Villas-Boas in 2009 als hoofdtrainer bij de Portugese provincieclub Coimbra, die hij behoedde voor degradatie. Een jaar later ‘promoveerde’ hij naar FC Porto.