Polen blokkeert klimaatplan

Polen heeft gisteren op een ministersbijeenkomst in Luxemburg het klimaatplan van de Europese Commissie afgewezen. De Polen vrezen dat een reductie van het broeikasgas CO2 met 25 procent in 2020 (ten opzichte van 1990) niet haalbaar is.

De Europese Unie was het al eens over een reductie met 20 procent, maar eurocommissaris Connie Hedegaard (Klimaat) heeft steeds aangedrongen op verhoging van die doelstelling, ook omdat dat financieel aantrekkelijk zou zijn.

Groot-Brittannië reageerde gisteren zeer teleurgesteld. „Het is een zwarte dag voor de leidende rol van Europa in de strijd tegen klimaatverandering”, aldus de Britse minister Chris Huhne (Energie en Klimaat). Volgens hem zijn er goede economische argumenten voor een sterkere CO2-reductie.

In een interview met deze krant wees staatssecretaris Joop Atsma (CDA) vorige maand op „het grote gevaar dat het Europese blok uit elkaar valt” als de doelstelling wordt aangescherpt. „Een verdeeld Europa heeft niks in te brengen”, zei Atsma.