Papandreou neemt eerste horde in sanering

Greece's Prime Minister George Papandreou addresses parliamentarians during a session in Athens June 21, 2011. Papandreou's cabinet is expected to survive a confidence vote late on Tuesday but must rapidly pass two more tests to avert the euro zone's first sovereign default. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Een krappe meerderheid in het Griekse parlement heeft vannacht zijn vertrouwen uitgesproken in de regering-Papandreou. Die kan nu door naar de echte test: de stemming volgende week over het bezuinigingsplan.

In een opsteker voor Athene heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gezegd dat Brussel een miljard euro „beschikbaar” heeft om projecten in infrastructuur en economische ontwikkeling mede te financieren. Hij wil de lidstaten voorstellen dit geld versneld over te maken.

Het parlementaire debat gisteravond in Athene was een voorproefje van de discussie komende dinsdag, over het plan om tot 2015 28 miljard euro te bezuinigen en voor 50 miljard euro te privatiseren. De volgende overboeking van het IMF en de EU is afhankelijk gemaakt van de instemming van het Griekse parlement. Zonder dat geld komt Griekenland in betalingsproblemen.

Met de kabinetswijziging vorige week, met onder anderen een nieuwe minister van Financiën, lijkt de oppositie binnen de regeringspartij Pasok vooralsnog de kop ingedrukt: 155 van de 300 parlementariërs, allen Pasok-leden, stemden voor het kabinet in de nieuwe samenstelling.

Toch blijkt het een open vraag of de partijdiscipline sterk genoeg zal zijn om de stemming volgende week te overleven. De Pasok is en blijft intern verdeeld over de aanpak van de crisis. De dreiging van nieuwe verkiezingen op korte termijn bestaat nog steeds en uit peilingen blijkt dat zo’n 90 procent van de bevolking het vertrouwen in Pasok kwijt is.

Wat Papandreou ook zegt, de bevolking gelooft hem niet. De veranderingen binnen de regering worden beschouwd als een louter cosmetische operatie die niets aan de omstreden inhoud verandert. Ongeveer twintigduizend burgers kwamen gisteravond naar het plein voor het parlement om tegen de regering en de bezuinigingsplannen te demonstreren. Een hoge opkomst voor een doordeweekse dag en zonder georganiseerde vakbondsstaking.

De toekomst van de Griekse economie kan grote gevolgen hebben voor Europese banken die Grieks schuldpapier op hun balans hebben staan. Daarom zal een stresstest onder Europese banken een mogelijk Grieks faillissement meewegen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. De resultaten van de tests, die moeten aantonen of 91 Europese banken een nieuwe crisis aankunnen, worden waarschijnlijk op 13 juli bekendgemaakt.

Er was kritiek op de stresstests, omdat de gevolgen van een Grieks faillissement niet werden getest. Voor banktoezichthouders, die de test uitvoeren, was dit een dilemma. Een Grieks faillissement wél testen zou tot ophef op financiële markten leiden doordat de indruk wordt gewekt dat toezichthouders rekening houden met dit doemscenario.

Volgens Reuters is er nu een oplossing gevonden. In het scenario wordt de kredietwaardigheid van staatsobligaties in het algemeen stevig afgewaardeerd. Voor Griekse obligaties zou dit een waardeverlies betekenen dat sterk lijkt op de gevolgen van een bankroet. In Nederland moeten ABN Amro, ING, Rabobank en SNS meedoen aan de Europese stresstest.

Criteria stresstests mogelijk aangescherpt: pagina 36