Palestijnse premier is bereid af te treden

En Israël geeft toestemming voor bouw op de Gazastrook.

De Palestijnse premier Salam Fayyad liet gisteren weten dat hij bereid is af te treden als zo de eenheid tussen de Palestijnse partijen Fatah en Hamas bewaard kan blijven.

Fatah en Hamas praten al weken over het samenstellen van een Palestijnse regering van nationale eenheid, maar steggelen over de vraag wie daarvan de premier moet worden. Fatah droeg eerder deze maand Fayyad voor deze functie voor, maar Hamas weigerde daarmee akkoord te gaan. De partijen willen de gesprekken volgende week hervatten.

De econoom Fayyad (59) is populair in het westen. Hij studeerde in de Verenigde Staten, werkte jarenlang voor de Wereldbank en werd in 2007 door president Abbas benoemd tot premier. In tegenstelling tot Abbas gelooft Fayyad niet in het voortzetten van onderhandelingen met Israël om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij is de architect van het Fayyad-plan, een tweejarenplan dat de Palestijnse gebieden economisch en politiek onafhankelijk moet maken, zodat de Palestijnen zelf hun toekomst kunnen bepalen. Volgens Fayyad is de Palestijnse staat klaar en hoeft die alleen nog maar uitgeroepen te worden.

Eind april bereikten Fatah en Hamas in Kairo een verzoeningsakkoord. Fatah en Hamas leefden sinds 2007 in onmin met elkaar en besturen sindsdien allebei een deel van de Palestijnse gebieden: de door de Palestijnse Autoriteit gedomineerde Fatah is de baas op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait op de Gazastrook.

Gisteren besloten de Israëlische autoriteiten dat er in de Gazastrook 1.200 nieuwe huizen en achttien nieuwe scholen gebouwd mogen worden. Het is één van de grootste bouwprojecten in jaren die door Israël worden goedgekeurd.

De Palestijnse VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA reageerde verheugd op het bericht. (NRC, AP)