Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

‘Overweldigend bewijs corruptie FIFA-bestuurders’

Caption: FILE - In this May 10, 2011 file picture Mohamed bin Hammam, right, of Qatar, chief of the Asian Football Confederation, is accompanied by FIFA Vice President Austin Jack Warner, of Trinidad & Tobago, during a meeting in Port of Spain, Trinidad & Tobago. FIFA suspended Mohamed bin Hammam and Jack Warner on Sunday May 29, 2011 amid allegations the two executive committee members bribed voters in the presidential election campaign. The FIFA ethics committee, meanwhile, cleared FIFA president Sepp Blatter of turning a blind eye to the alleged bribes. The decision clears the way for Blatter to be re-elected unopposed to a fourth term on Wednesday. FIFA said bin Hammam, a Qatari who heads Asia's football confederation, and Warner, a FIFA vice president from Trinidad, will now face a full FIFA inquiry. If found guilty, they could be expelled from FIFA and banned from all football activity. (AP Photo/Shirley Bahadur,File)
Caption: FILE - In this May 10, 2011 file picture Mohamed bin Hammam, right, of Qatar, chief of the Asian Football Confederation, is accompanied by FIFA Vice President Austin Jack Warner, of Trinidad & Tobago, during a meeting in Port of Spain, Trinidad & Tobago. FIFA suspended Mohamed bin Hammam and Jack Warner on Sunday May 29, 2011 amid allegations the two executive committee members bribed voters in the presidential election campaign. The FIFA ethics committee, meanwhile, cleared FIFA president Sepp Blatter of turning a blind eye to the alleged bribes. The decision clears the way for Blatter to be re-elected unopposed to a fourth term on Wednesday. FIFA said bin Hammam, a Qatari who heads Asia's football confederation, and Warner, a FIFA vice president from Trinidad, will now face a full FIFA inquiry. If found guilty, they could be expelled from FIFA and banned from all football activity. (AP Photo/Shirley Bahadur,File) De maandag afgetreden vice-voorzitter Jack Warner (L) van de FIFA en bestuurslid Mohamed bin Hammam (R) worden beiden verdacht van corruptie binnen de Wereldvoetbalbond. Foto AP / Shirley Bahadur

De onlangs afgetreden vice-president van de FIFA, Jack Warner, en FIFA-bestuurder Mohammed Bin Hammam hebben zich schuldig gemaakt aan corruptie binnen de Wereldvoetbalbond.

Dat staat in een uitgelekt rapport van de ethische commissie van de FIFA dat in handen is van de Britse krant The Guardian.

Volgens het document is er “uitgebreid, overtuigend en overweldigend” bewijs dat kandidaat-voorzitter Bin Hammam en Warner zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Zij organiseerden in de aanloop naar de voorzittersverkiezingen een bijeenkomst voor de vijfentwintig leden van de Caribische voetbalbond CFU in Trinidad. Daar deelden zij enveloppen met veertigduizend dollar uit in ruil voor hun stem bij de voorzittersverkiezingen die eind mei plaatsvond. Een van de getuigen die gehoord werd door de ethische commissie maakte een foto van het geld, alvorens deze te retourneren.

Bin Hammam trok zich op 29 mei terug uit de race om het voorzitterschap van de FIFA vanwege de beschuldigingen van corruptie. Hiermee gaf hij vrij spel aan de huidige voorzitter Sepp Blatter, die op 1 juni herkozen werd. Het onderzoek naar Blatter werd eerder gestaakt. Zowel Warner als de Bin Hamman werden eind mei op non-actief gesteld.

Volgens The Guardian werd het rapport, waarin Warners verklaringen op de hoorzitting van de ethische commissie op 29 mei als onvoldoende werden beoordeeld, op 14 juni naar Warner toegestuurd. Warner nam maandag ontslag. De ethische commissie staakte daarop het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij het omkopingsschandaal.

Lees hier meer over de ontwikkelingen rond de FIFA.