Overname Foster's door SABMiller komt eraan

Het bod van SABMiller van 11,2 miljard Australische dollar (8,2 miljard euro) op Foster’s zal waarschijnlijk niet het laatste zijn. De aan de Britse beurs genoteerde bierbrouwer zal meer geld op tafel moeten leggen om het bestuur van zijn Australische doelwit achter zich te kunnen krijgen. De aandelenkoers van Foster’s is nu 5 procent hoger dan het bod van 4,90 Australische dollar (3,61 euro) per aandeel. Maar SABMiller kan niet te ver gaan.

Foster’s is zeker aantrekkelijk voor een mondiale bierbrouwer als SABMiller, met een aandeel van 50 procent op een zeer winstgevende markt. De operationele winstmarge van 38 procent van Foster’s is meer dan twee maal die van SABMiller.

Het financieren van een bod, dat geheel uit contanten bestaat, is eenvoudig genoeg. Van de mondiale brouwers kunnen alleen SABMiller en het Amerikaanse Anheuser-Busch Inbev aan het benodigde geld komen zonder nieuwe aandelen te hoeven uitgeven of de netto schuld te laten oplopen tot boven 3,5 maal de winst, aldus onderzoek van Crédit Suisse. SABMiller zou het bod kunnen verhogen naar 13,8 miljard Australische dollar (10,2 miljard euro).

Maar een veel hoger bod valt nauwelijks te rechtvaardigen. Foster’s mag dan inefficiënt zijn maar gezien het magere aandeel van 1,5 procent van SABMiller op de Australische biermarkt, zal de synergie na overname weinig opleveren. Op basis van de verwachte operationele winst van Foster’s voor 2012 zou het rendement op de investering na belastingen over een jaar slechts 5,5 procent bedragen.

Dat zou anders kunnen worden als SABMiller wat operationele wonderen zou kunnen verrichten. Het korten van het marketingbudget van Foster’s van 10 procent van de omzet naar de 8 procent van SABMiller zou ook helpen. En een heroriëntatie van Foster’s op calorie-arme bieren, waarvan onderzoeksbureau AC Nielsen de Australische volumes ziet groeien met 17 procent, zou de gestage neergang van traditionele bieren als Foster’s Victoria Bitter kunnen compenseren.

Stel dat SABMiller de omzet van Foster’s de komende twee jaar met 7 procent kan laten stijgen en de operationele marge met 4 procentpunten kan verbeteren, dan zou dit uiteindelijk neerkomen op een rendement na belastingen dat in de buurt komt van de kapitaalkosten van 8,5 procent voor Foster’s.

De aantrekkingskracht van Foster’s voor andere mondiale brouwers staat buiten kijf. De Japanse branchegenoten Asahi en Suntory zouden het voorbeeld van concurrent Kirin kunnen volgen, die in 2009 de Australische nummer twee Lion Nathan heeft overgenomen. Het Mexicaanse Modelo zou eveneens geïnteresseerd kunnen zijn, hoewel grootaandeelhouder AnheuserBusch Inbev daar anders over kan denken. Maar nu dat nog steeds bezig is een paar recente overnames te verwerken, lijkt SABMiller de enige bieder met genoeg geld in kas.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

    • John Foley