Overlever heeft nu eigen kantoor

Na een langdurige scheiding is de Royal Bank of Scotland nu ook fysiek los van ABN Amro. Met een bescheidener doelstelling maakt de bank nu ook weer winst.

Van alle topmanagers van het oude ABN Amro is Jan de Ruiter de grootste overlever. Hij kreeg na het opbreken van de bank in 2007 al snel een nieuwe topfunctie aangeboden bij Royal Bank of Scotland, de Schotse hoofdaannemer van de vijandige overname van ABN Amro. En hij zit er nog steeds.

Jan de Ruiter (49) leidt als country executive van RBS Nederland al ruim drie jaar de ooit zo vermaarde internationale zakenbank-tak van ABN Amro. Zijn drie voormalige naaste collega’s die in rang en in stand boven hem bij RBS werden neergezet – Alexandra Cook, Michiel de Jong en Wilco Jiskoot – zijn al lang en breed (en soms met slaande deuren) vertrokken.

Noodgedwongen was De Ruiter sindsdien onderhuurder bij zijn oude werkgever. Bij gebrek aan beschikbare alternatieven zat RBS’ Hollandse hoofdkantoor in de rechtertoren van het ABN Amro-gebouw aan de Zuidas. Dat zorgde bij klanten en medewerkers soms voor verwarring. Maar daar is sinds deze maand een eind aan gekomen. Vandaag neemt RBS Nederland officieel z’n intrek in haar nieuwe hoofdkantoor in de UNStudio Toren aan dezelfde Zuidas.

De verhuizing van de 600 Nederlandse RBS-bankiers – er werken nog 1.400 RBS’ers in een kantoor in de Bijlmer – markeert de fysieke scheiding van ABN Amro en daarmee de laatste stap in het splitsingsproces, dat in oktober 2007 na een maandenlange overnamestrijd begon. „Mocht iemand ooit nog eens een bank willen overnemen en opbreken…”, waarschuwt De Ruiter met een glimlach, „...dat duurt dus 3,5 jaar.”

De Ruiter schoof kort na zijn 25-ste verjaardag als aandelenhandelaar aan in de dealingroom van ABN Amro. Hij werkte zich op tot baas van ABN Amro’s Britse joint venture met zakenbank Rothschild en later tot hoofd van de internationale fusie- en overnametak. Hij was als operationele rechterhand van bestuurder Jiskoot betrokken bij talloze miljardentransacties: de redding van Ahold, de verkoop van Hagemeyer en VNU en de omstreden beursgang van World Online – die hij later in een interview het „absolute dieptepunt” in zijn carrière noemde. Het grote Nederlandse bedrijfsleven passeerde marktleider ABN Amro maar zelden.

Kort na De Ruiters aanstelling tot baas van RBS Nederland, wist hij dat het allemaal minder zou worden, en lastiger. De kredietcrisis sloeg wild om zich heen, RBS werd grotendeels (voor 84%) genationaliseerd en de Nederlandse markt voor zakenbankieren werd met de komst van vele nieuwkomers (Deutsche Bank, Lazard, NIBC) aanzienlijk competitiever. De Ruiter realiseert zich dat de nummer-één-positie niet meer vanzelfsprekend is. En dus legde hij de lat wat lager. „Wij willen nu tot de beste vijf behoren.” Dat lukt naar eigen zeggen tot nu toe goed. Waar RBS niet erg hoog scoort op de vele hitlijsten van fusie- en overnametransacties, ligt het gros van haar werkzaamheden op het veel minder zichtbare gebied van internationaal betalingsverkeer en kredietverlening aan grote klanten. „Daar zijn geen league tables van.”

Een tweede doelstelling van De Ruiter is dat zijn bank louter voor de top van de markt werkt: „Wij richten ons alleen op de top 100 van grootste ondernemingen en een twintigtal grote financiële instellingen”. Een van de grootsten is de Nederlandse Staat, sinds 2008 eigenaar van De Ruiters oude werkgever ABN Amro. Misschien dat daarom juist minister De Jager wel gevraagd is om vanavond de officiële openingshandeling te verrichten.

    • Philip de Witt Wijnen