‘Overheid onvoldoende voorbereid op cyberaanvallen’

De Nederlandse overheid is niet voldoende voorbereid op een cyberaanval van internationale omvang. Dat schrijft het AD vanochtend op basis van de resultaten van een grote oefening die de overheid zelf hield.

De evaluatie van de oefening laat zien dat het bij de overheid in het geval van een cyberaanval vooral ontbreekt aan goede coördinatie. Daarnaast lijkt de overheid onvoldoende doordrongen van de mogelijk ernstig maatschappelijke gevolgen van een cyberaanval. Hackers zouden bijvoorbeeld het betalingsverkeer plat kunnen leggen of systemen van cruciale mainports als Schiphol of de haven van Rotterdam kunnen treffen.

De Tweede Kamer wordt vandaag door staatssecretaris Teeven (Justitie) op de hoogte gebracht van resultaten van oefening ‘Cyberstorm III’. Bij deze oefening werd een situatie nagebootst waarin miljoenen Nederlandse computers in handen van hackers zouden komen. Hoofdonderzoeker Marcel Quanjel zegt in het AD dat “Nederland nog onbekend is met cybercrises. Dat was bij de oefening goed te merken”. Teeven schrijft aan de Kamer dat hij wil dat de overheid vaker oefeningen gaat houden.