Orgaandonatie: wordt het ja of nee?

In Brabant en West-Friesland denken ze het beste na over hun organen. Althans, dat blijkt uit een nieuwe kaart van het ministerie van Volksgezondheid, op basis van gegevens van het donorregister. In die delen van Nederland is het percentage ingevulde donorverklaringen het hoogst. In de meeste daarvan – 60 procent – wordt ingestemd met orgaandonatie, maar er zijn ook mensen die laten vastleggen dat ze daartegen juist bezwaar maken. Op de website jaofnee.nl kun je bovendien nu ook per plaats zien waar naar verhouding de meeste donoren wonen (Goirle), hoeveel er in je eigen woonplaats zijn geregistreerd en waar de meeste mensen nee zeggen tegen orgaandonatie (Gorinchem). De kaart en de website maken deel uit van de campagne ‘Nederland zegt Ja’, waaraan onder ander de Nederlandse Transplantatie Stichting meewerkt. Met de campagne hopen de initiatiefnemers mensen te mobiliseren om na te denken over orgaandonatie en zich in ieder geval te laten registreren – als donor, of juist niet. Zodat de nabestaande die keuze niet hoeft te maken. Die zegt, wanneer de wens van een overledene niet bekend is, namelijk meestal nee.

    • Lineke Nieber