Oppositie Rusland buitenspel bij verkiezingen 2012

Het Russische ministerie van Justitie heeft vandaag geweigerd de onlangs opgerichte oppositionele Partij van Volksvrijheid (Parnas) te registreren voor deelname aan de parlementsverkiezingen van december.

Als reden is gegeven dat de door Parnas gepresenteerde ledenlijst namen bevat van „dode zielen”, Russische burgers die voor de oprichting van de partij waren overleden. Daarmee zou de kieswet zijn overtreden.

Parnas werd eind vorig jaar opgericht door oppositiepolitici ex-vicepremier Boris Nemtsov, ex-premier Michail Kasjanov, ex-onderminister Vladimir Milov en ex-parlementslid Vladimir Ryzjkov als een partij ,,tegen willekeur en corruptie”.

De partij geldt als het enige serieuze oppositiefront tegen Verenigd Rusland, de regeringspartij van premier Vladimir Poetin. De oppositiepolitici noemen de actie van het ministerie een bewijs dat de aanstaande verkiezingen niet vrij zullen zijn.

„Ik betreur het dat Poetin het besluit heeft genomen om onze partij niet toe te laten tot de verkiezingen”, zei vanochtend een medewerker van Kasjanov. „Het is duidelijk dat hij bang is voor het risico daarvan.”

Volgens Ilja Jasjin, voorzitter van de Moskouse afdeling van Parnas, toont het besluit aan dat het „laffe” regime liever heeft dat de oppositie op pleinen met de militaire politie debatteert, dan met regeringspartij Verenigd Rusland in het parlement.

Boris Nemtsov uitte eind mei, toen zijn partij de registratiedocumenten inleverde bij het ministerie van Justitie, al zijn twijfels over het slagen van de registratie. „Het besluit zal niet juridisch zijn gemotiveerd, maar politiek”, zei hij toen. Volgens hem voldeed de partij aan alle vereisten. Zo had Parnas 46.000 leden en afdelingen in drieënvijftig Russische regio’s. De oppositiepolitici gaan tegen het besluit in beroep bij het Europese Hof in Straatsburg.