Ook in België lijden we onder de Nederlandse kunstbezuinigingen

Waarom is dit nodig? Bij de nakende afbraak van de kunstensector in Nederland stellen we ons, als stadstheater in Gent, deze vraag. Met één beweging draait een overheid de klok decennia terug. Zijn onze noorderburen het Noorden kwijt? Besparen is oké, maar waarom gooien ze het kind met het badwater weg?

Mocht u zich afvragen waarom wij ons daarover opwinden, dan geven we u graag mee dat we met NTGent al jaren in Nederland spelen, werken en coproducties opzetten. De verbondenheid met de Nederlandse kunstenscene heeft evenwel nog veel meer te maken met het simpele feit dat wij in eenzelfde taalgebied leven. Je bent als producent geneigd om talent te zoeken aan weerskanten van de grens.

Zo ging vrijdag in Amsterdam het theaterstuk Het meisje dat te veel van lucifers hield in première, in een regie van Julie Van den Berghe. Julie is een Vlaamse. Zij heeft in Amsterdam de regieopleiding gevolgd en maakt deel uit van ons ensemble. De productie kwam tot stand in samenwerking met Frascati. Dit is een van de productiehuizen die vanaf 1 januari 2013 geen rijkssubsidie meer ontvangen als het beleid van staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) realiteit wordt. Vergis u dus niet. Ook in Gent voelen wij deze afbraakpolitiek.

Het is alsof je aan iemand de verantwoordelijkheid geeft over een tuin, waarop die persoon beslist dat een terras volstaat – ik zet gewoon enkele plantenpotten neer. We maken ons sterk dat het Nederlandse volk heel snel weer zal snakken naar een échte tuin.

Wim Opbrouck

Steven Heene

Artistiek leiding NTGent

    • Wim Opbrouck
    • Steven Heene
    • Artistiek Leiding Ntgent