Onze studievereniging is helemaal niet rechts

Penningmeester Sara Ham van de Amsterdamse politicologievereniging Machiavelli stelt dat uit het activiteitenpakket van de Leidse evenknie, de Studievereniging voor Politicologen In Leiden (SPIL), blijkt dat deze vereniging rechts zou zijn (NRC Handelsblad, 20 juni). Namens het bestuur van de SPIL wens ik mij te distantiëren van deze uitlatingen.

Ons bestuur draagt de statutair vastgelegde politieke neutraliteit van de vereniging hoog in het vaandel. Als de SPIL PVV’ers en VVD’ers uitnodigt, is dat omdat ze een interessant verhaal hebben. Het is jammer dat Machiavelli dat „dus nooit zou doen”. Zo laat je veel interessante figuren lopen.

Oud-Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) mocht wel langskomen in Amsterdam. Dat „spreekt toch meer aan”, aldus Ham.

Vos bood – in navolging van Job Cohen – ook eens aan om te komen spreken bij de SPIL. Inderdaad hebben wij in Leiden daar toen voor bedankt. Wie een politicologisch interessante boodschap heeft, is bij ons altijd van harte welkom. Wie liever met politiek gewin voor ogen zijn of haar opvattingen wil ventileren, is bij Machiavelli blijkbaar aan een beter adres.

Heeft dat iets met links of rechts te maken? Hier in Leiden denken we van niet.

Stijn van den Wijngaard

Secretaris der Studievereniging voor Politicologen In Leiden

    • Stijn van den Wijngaard