Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Obama kondigt vannacht terugtrekking militairen Afghanistan aan’

Caption: US soldiers from Viper Company (Bravo), 1-26 Infantry watch as young girls walk past them during a patrol inside the village at Combat Outpost (COP) Sabari in Khost province in the east of Afghanistan on June 22, 2011. President Barack Obama will argue June 22 his Afghan war surge strategy has forged substantial progress and a "position of strength" which allows thousands of US troops to come home, officials said. AFP PHOTO/TED ALJIBE
Caption: US soldiers from Viper Company (Bravo), 1-26 Infantry watch as young girls walk past them during a patrol inside the village at Combat Outpost (COP) Sabari in Khost province in the east of Afghanistan on June 22, 2011. President Barack Obama will argue June 22 his Afghan war surge strategy has forged substantial progress and a "position of strength" which allows thousands of US troops to come home, officials said. AFP PHOTO/TED ALJIBE Amerikaanse soldaten op patrouille in de Afghaanse provincie Khost. Foto AFP / Ted Aljibe

De Amerikaanse president Barack Obama kondigt vannacht aan dat dit jaar zo’n tienduizend Amerikaanse militairen uit Afghanistan worden teruggetrokken.

Dat melden regeringsfunctionarissen aan The New York Times. Vannacht om 2.00 Nederlandse tijd geeft de president een toespraak over de oorlog in Afghanistan. Daarnaast zal hij bekend maken dat na deze eerste lichting nog eens twintigduizend troepen in 2012 worden teruggetrokken.

Obama maakt belofte uit 2009 waar

Met het terughalen van de dertigduizend militairen maakt Obama zijn belofte uit december 2009 waar, waarin hij de zogenoemde ‘surge’ (golf) van dertigduizend militairen die extra werden ingezet in Afghanistan had gekoppeld met het terugtrekken van de Amerikaanse aanwezigheid halverwege dit jaar.

Deze vermindering van de troepenmacht in Afghanistan is drastischer dan de aanbevelingen van militaire adviseurs van de president. Het geeft volgens analisten weer dat de politieke en economische druk op Obama toeneemt.

Leger schakelt over naar kleinschalige missies

Het terughalen van de soldaten betekent ook dat de Amerikaanse strategie in de oorlog zal veranderen. Volgens regeringsfunctionarissen zullen de acties in Afghanistan kleinschaliger worden, zoals de militaire operatie waarbij Al-Qaeda-leider Osama bin Laden omkwam.

Obama zal vannacht waarschijnlijk deze missie aanhalen om de terugtrekking uit Afghanistan te rechtvaardigen. In Pakistan hebben dergelijke kleinschalige missies en het gebruik van onbemande vliegtuigen bewezen effectiever te zijn dan het grootschalig inzetten van militairen. Van de dertig Al-Qaeda topmannen die de Verenigde Staten de afgelopen jaren uitschakelde, werden er twintig de afgelopen anderhalf jaar in kleinschalige missies omgebracht.

Lees hier meer over Afghanistan.