Nieuwe nacht vol sektarische onrust in Belfast

Een politieman temidden van brandende politiebusjes in het oosten van Belfast. AFP / Peter Muhly

De Noord-Ierse stad Belfast is voor de tweede nacht op rij opgeschrikt door sektarisch geweld. Een persfotograaf werd neergeschoten en relschoppers gooiden met brandbommen, molotovcocktails en vuurwerk naar de politie.

De gewelddadigheden hebben plaats in een katholieke enclave in het voornamelijk protestantse oosten van Belfast. In de wijk Newtonards Road-Short Strand werden vannacht drie schoten gelost op een onbekend doelwit. Een persfotograaf werd daarbij in zijn been geraakt en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie adviseerde media na het incident om veiligheidsredenen weg te blijven uit de wijk.

De politie schat dat bij de rellen van vannacht zo’n zevenhonderd mensen betrokken waren. Naast de fotograaf zouden twee mannen brandwonden hebben opgelopen. Na de ongeregeldheden van maandagnacht was de oproerpolitie massaal op de been. De politie vuurde een paar salvo’s rubberkogels op de relschoppers af nadat twee kogels op een politieauto waren afgevuurd. Volgens de politie was dat ‘duidelijk een poging politieagenten te vermoorden’.

De sektarische spanning in Belfast groeit vaker in de aanloop naar 12 juli, de dag dat tienduizenden leden van de protestantse Oranjeorde hun marsen organiseren. Een van de eerste marsen van het seizoen, afgelopen vrijdag, draaide al op geweld uit, toen de politie leden van de orde buiten Ardoyne hield. Ardoyne is een katholiek district waar regelmatig passerende protestantse parades worden verstoord.

    • Pim van den Dool