‘Nederland zet relatie met Vlaanderen op het spel’

De Hedwigepolder in Zeeuw-Vlaanderen. Beelden Google Maps.

De Nederlandse regering zet de relatie met Vlaanderen en Europa op het spel. Dat zegt Kris Peeters, de minister-president van Vlaanderen, in een interview met NRC Handelsblad over het Nederlandse besluit om de Zeeuwse Hedwigepolder droog te houden.

Officieel weet Kris Peeters nog van niks. Op EU-vergaderingen over landbouw, in Brussel, zei de Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker soms tegen hem dat ze “ermee bezig waren”: een alternatief bedenken om de Hedwigepolder droog te houden. Dat had Nederland al vaker geprobeerd, zonder succes. Nederland heeft beloofd de ‘Hedwige’ te ontpolderen in een verdrag met Vlaanderen uit 2005, over de uitdieping van de Westerschelde.

Maar vorige week vrijdag hoorde Peeters Bleker opeens zeggen, tegenover de media, dat de polder niet onder water zou komen te staan. Peeters belde met premier Mark Rutte. Tegen journalisten zei hij dat Nederland zich aan het verdrag moest houden, “pacta sunt servanda”.

Tegenover correspondent Petra de Koning zegt Peeters vandaag in NRC Handelsblad:

“De Nederlandse regering zou zich moeten afvragen wat ze op het spel zet. De relatie met Vlaanderen. En ook die met Europa. Niet alleen in dit dossier.”

Op de vraag of het klopt dat er steeds overleg was tussen Nederland en Vlaanderen, wat Bleker eerder zei, antwoordt Peeters:

“Als Bleker en ik elkaar tegenkwamen op EU-vergaderingen over landbouw, zei hij: ‘We werken aan alternatieven’. Maar officieel heb ik er nooit contact over gehad met de staatssecretaris. Ik heb er ook nooit officieel bericht over gekregen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het hele interview met Peeters. Het artikel op de voorpagina valt vanaf 16.00 uur te lezen in de digitale editie (alleen voor abonnees).

    • David Haakman